Facebook noscript imageLarm: Försenad ordningsvaktslag leder till fördröjda trygghetsinsatser
Nyheter
Larm: Försenad ordningsvaktslag leder till fördröjda trygghetsinsatser
Efterfrågan på ordningsvakter har skjutit i höjden. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Efterfrågan på ordningsvakter har skjutit i höjden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den föråldrade lagstiftningen innebär att kommuner, regioner och köpcenter som vill avlasta polisen med privata alternativ som arbetar trygghetsskapande inte kan agera. Samtidigt skjuter efterfrågan på ordningsvakter och väktare i höjden i och med den underliggande brottsligheten i samhället.

Allt fler kommuner anlitar ordningsvakter och väktare i och med den ökande kriminaliteten och otryggheten i svenska städer. Uppsala, Malmö, Stockholm och Landskrona är bland de städer där privata aktörer betalas för att upprätthålla den allmänna ordningen på specifika platser.

Den statliga utredningen om moderniseringen av ordningsvaktlagen från 1980 har legat på regeringens bord i över ett år. Sedan dess har det rått radiotystnad.

– Det är akut att regeringen genomför den nya ordningsvaktslagen. Den möjliggör för kommuner och företag att beviljas ordningsvakter också i trygghetsskapande syfte, vilket skulle möjliggöra att fler områden godkänns för ordningsvakter som i dag får avslag, understryker Säkerhetsföretagens vd Li Jansson.

Längre utbildning

Lagändringen skulle också medföra en förlängd utbildning för ordningsvakterna. I nuläget är grundutbildningen som genomförs av Polismyndigheten tio dagar och omfattar bland annat akutvård, säkerhet och konflikthantering. En ordningsvakt har mer långtgående befogenheter än en väktare, och får omhänderta personer som stör på allmän plats.

Säkerhetsföretagen vädjar nu om att ”förslaget om att ordningsvakter ska få transportera omhändertagna efter beslut av polis” ska klubbas igenom snarast.

– Det är brådskande för att avlasta polisen. Vi vill hjälpa till, men vi behöver få det här lagstödet på plats”, säger Li Jansson.

”Stärk kontrollen av sökande istället för att minska den”

Branschorganisationen motsätter sig förslaget att luckra upp personalgodkännandet av bevakningspersonal. Utredningen föreslår att Säpos kontroll av medarbetare som arbetar på platser som inte omfattas av säkerhetsskyddslagen slopas.

– Branschen gjorde ett gemensamt partsuttalade som i sin helhet förkastade förslaget till försämrade kontroller av branschens personal. Med en så snabbt växande bransch och ökade säkerhetskrav behövs snarare motsatt strategi – att regeringen skärper kraven på branschen”, avslutar Li Jansson.

I dag screenas samtliga intressenter av både länsstyrelsen i polisens register och av Säpo. Processen tar uppemot sju veckor och drabbar i dag samhällsviktiga uppdragsgivare som exempelvis flygplatser. Köer på över en timme enbart för att gå igenom säkerhetskontrollen har rapporterats vid Arlanda den senaste månaden.

”Minska handläggningstiderna vid personalgodkännanden. Dessa hindrar inte bara rekryteringar, utan försämrar trygghetsskapandet genom att fördröja kundernas trygghetsinvesteringar,” skriver Säkerhetsföretagen i sin senaste konjunktursrapport.

Läs även: Morgan Johansson varnades för flygkaos redan i januari

Dorothée Enskog