Facebook noscript imageLarmet: Dricksvattnet kan ta slut i Båstad på midsommarafton
Nyheter
Larmet: Dricksvattnet kan ta slut i Båstad på midsommarafton
Droppande vattenkran. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Droppande vattenkran. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Nu går Båstads kommun ut och varnar för att dricksvattnet kan ta slut på midsommaraftonen. Det har förbrukats extrema mängder dricksvatten, något som beskrivs som ”helt galet”.
– Om vi inte bryter den trend vi ser nu så är det en uppenbar risk att det är tomt i kranarna i eftermiddag, säger Jonas Håkansson.

Under torsdagsförmiddagen blev Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, NSVA, varse om en megaökning av vattenförbrukningen på flera håll i Båstads kommun. Förbrukningen var så pass hög att NSVA misstänkte att det rörde sig om en läcka, men det ska det inte vara.

– Vi hade ett normalt beteende fram till halv fyra i går, sen började en helt galen förbrukning som slutade vid midnatt. Sen startade samma tendenser i morse igen. Så beter sig inte en läcka, säger Jonas Håkansson, avdelningschef Dricksvatten på NSVA till TT och fortsätter:

– Det har med värmen att göra. Det är uppenbart att många personer kommer till sina sommarstugor där man tänkt fira midsommar och tänker att man kan använda dricksvattnet precis som man vill, det är inte alls konstigt. Men sedan är det tydligt att man låter bevattningen stå på konstant, fortsätter han.

Kan ta slut

Vattenverken går på maxkapacitet och när återhämtningen i systemet saktar ner kan vattentornet dräneras helt och bli tomt. Ett första steg om inte vattenförbrukningen minskar är att införa bevattningsförbud under midsommarhelgen. De mest akuta områdena i Båstads kommun är Hemmeslöv, Östra Karup, Eskilstorpsstrand och centrala Båstad. Uppmaningen att inte slösa på vattnet gäller dock hela kommunen, enligt NVSA.

– Om vi inte bryter den trend vi ser nu så är det en uppenbar risk att det är tomt i kranarna i eftermiddag, säger Jonas Håkansson.

Slår mot räddningstjänsten

Det är inte ovanligt att vattenförbrukningen ökar kraftigt i kommunen på somrarna, det sker varje sommar och kommunen börjar tröttna på att tjata om vattenförbrukningen varje sommar. I värsta fall kan räddningstjänsten drabbas hårt av vattenbristen.

– Vi har propagerat och informerat i flera år nu att det här beteendet inte är hållbart, även räddningstjänsten kan påverkas i dessa lägen. Man känner en stor frustration och besvikelse att folk inte tar ett större enskilt ansvar, säger Håkansson.

Läs även: Vattenreningen hotas av kemikaliebrist på grund av kriget i Ukraina

Tomas Hedlund