Rysslands invasion av Ukraina leder till fler och fler brister i varor och produkter, inte bara i Sverige utan även i stora delar av Europa. Nu kommer larmet om en kommande flaskbrist som hotar bryggerinäringen.
– Vi kan inte öka någon kapacitet kortsiktigt, säger Bo Nilsson, vd på Ardagh Glass.
Tyska bryggerier har redan varnat för en akut flaskbrist och priserna har stigit med 80 procent för nya flaskor, genom att produktionen av glasflaskor i Ukraina stannat upp på grund av den ryska invasionen. Priset på öl förväntas stiga med ungefär 30 procent i Tyskland, enligt tidningen Bild.
– Bristen på flaskor drabbar framför allt små och medelstora bryggerier. De stora bryggerierna får leveranserna först. Det hotar mångfalden på den tyska ölmarknaden, säger Stefan Fritsche, biträdande chef för Berlin-Brandenburg Brewery Association till Bild.de.
Saknar kapacitet
Ardagh Glass i Limmared är Nordens enda tillverkare av förpackningsglas och de har svårt att ställa om och producera fler flaskor.
– Vår bedömning är att vi hade kunnat leverera 35 till 40 miljoner fler flaskor och det är baserat på den efterfrågan vi har från våra kunder i Skandinavien, säger Bo Nilsson på Ardagh Glass i Limmared till Ekot och fortsätter:
– Vi är ju en processindustri och vi producerar 365 dagar per år, så vi kan inte öka någon kapacitet kortsiktigt. Det är långa ledtider i en processindustri att utöka kapaciteten, vi har inga möjligheter i nuläget.
Vänder sig till EU-producenter
Flera svenska bryggerier uppger för Ekot att de blickar ut i EU för att kunna köpa flaskor i stället för Ukraina och Ryssland. Ett av Sveriges största bryggerier, Spendrups, har fått se över orderutgången vad gäller köp av flaskor.
– Vi kan inte längre lägga några långa ordrar, utan vi löser det här vecka för vecka. Än så länge har det gått väldigt bra med den lösningen. Vi ser inga direkta problem i närtid, säger Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups till Ekot.
Hur det ser ut i framtiden vågar inte Hertzman uttala sig om.
– Hösten ser nog ganska bra ut, 2023 går det absolut inte att sia om. Jag tror inte någon vågar uttala sig om 2023, det hänger helt ihop med Putins agerande, säger Hertzman.
Läs även: Ukrainakriget orsakar brist – palmolja tillbaka i svenska chips, kakor