Nu slår lärarfacket, Sveriges Lärare, larm om den svenska skolan och hur de utrikesfödda inte klarar av målen i årskurs nio. Hälften av alla som inte når upp till målen är utrikesfödda.
”Andelen utlandsfödda elever har ökat kraftigt över tid”, skriver de i en rapport.
Totalt sett är det 14 procent av alla elever i årskurs nio som inte når upp till målen för att läsa vidare på gymnasium. 50 procent av dem som inte når målet är utrikesfödda. Av de elever som är födda i Sverige når nio procent inte upp till målen som krävs för att läsa vidare. Hos utrikesfödda är den siffran 28 procent och tittar man på elever som kom till Sverige efter 2011 ligger siffran på 48 procent. Hos nyanlända är det nära sju av tio elever som inte når målen. Totalt sett är det 17 procent av eleverna i årskurs nio som är födda utomlands.
”Andelen utlandsfödda elever har ökat kraftigt över tid och de nyanlända eleverna är allt äldre när de börjar i svensk grundskola”, skriver Sveriges Lärare i en rapport.
Vädjar till regeringen
Den senaste regeringen har inte lyckats få bukt med den svenska skolans problem. Nu vädjar de båda förbundsordförandena i Sveriges Lärare, Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén, till den nytillträdda regeringen att agera.
”Vår uppmaning till Sveriges nya regering är därför att det nu måste tas krafttag för att förbättra det svenska skolväsendets likvärdighet och kompensatoriska förmåga. Sverige behöver det mer än aldrig förr! Det duger inte längre med små reformer som endast gör skillnad på marginalen. Nu måste staten gripa in och ta över huvudansvaret för skolväsendet”, skriver Jaara Åstrand och Fahlén.
Läs även: Bulletin/Novus: Nio av tio utrikesfödda har semestrat i sitt födelseland
fakta
Sveriges Lärare
Sveriges Lärare är en sammanslagning av de två lärarfacken Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. De gick ihop 1 januari 2023.