Facebook noscript imageLarmrapport: Stora varsel om Cementa stängs ner
Ekonomi
Larmrapport: Stora varsel om Cementa stängs ner
Byggandet kan komma att stoppas på grund av cementbrist.Foto:Ingvar Karmhed / SvD / TT
Byggandet kan komma att stoppas på grund av cementbrist.Foto:Ingvar Karmhed / SvD / TT

Ett driftstopp vid Cementas kalkstensfabrik på Gotland kommer att ha långtgående konsekvenser för Sverige. Stora varsel inom byggbranschen samt en negativ påverkan på grundvattnet är sannolikt, enligt SGU:s konsekvensbedömning.

Mark- och miljödomstolen avisade i somras Cementas ansökan om ett förnyat och utökat tillstånd att bryta kalk vid dess två befintliga kalkbrott i Slite. Detta bådar för extrem cementbrist i Sverige eftersom trefjärdedelar av landets cement produceras just där.

– Det kommer att bli omöjligt att ställa om brytningen för cementproduktionen i Slite till någon annan täkt i Sverige på kort sikt. Det i sin tur kommer att innebära stora konsekvenser för infrastrukturutbyggnad, bostadsbyggande, och för vindkraftsutbyggnad i Sverige. Det kommer i så fall också att innebära stora varsel för bygg- och anläggningsindustrin, skriver Statens Geoologiska Undersökning (SGU) i sin konsekvensbedömning.

I nuläget finns inga kalkfyndigheter inom landets gränser som på kort sikt skulle kunna ersätta Sveriges behov av cement. Att öppna helt nya kalkstenstäkter avfärdas av SGU. Det kräver årslånga prospekteringsprocesser följda av utdragna tillståndsprocesser med en osäker utgång. Då återstår cementimport som alternativ.

Global cementbrist försvårar import
I dagsläget finns ingen överproduktion av kalksten för cement inom EU. Sverige skulle därför behöva importera cementråvaror från Asien eller Nordamerika med båt. Mest troligen från Kina, där mer än 75 procent av den framtida kapacitetsökningen befinner sig.

De sociala och miljömässiga förutsättningarna hos kinesiska leverantörer går inte att jämföra med de som tillämpas inom EU, där standarden är ”mycket hög” vid en jämförelse, skriver SGU. Myndigheten flaggar också för risken att svenska hamnar inte klarar av att hantera logistiken som de typer av fartyg som transporterar cement medför och själva fartygen.

Allvarliga miljökonsekvenser
Ett driftsstopp skulle inte enbart ha allvarliga socioekonomiska konsekvenser. Även miljön skulle drabbas.

– Grundvattenförsörjningen kan komma att påverkas… Om cementbrist uppstår i Sverige kan det innebära att den minskade trenden att använda naturgas i Sverige avstannar helt eller att den ökar i stället, skriver SGU.

Naturgrus är en ändlig resurs som bara skapas under en längre istid. Den var tidigare det huvudsakliga materialet i betong. Eftersom naturgruset utgör en viktig grundvattenreservoar, har Sverige framgångsrikt verkat för att minska dess användning.

Ett produktionsstopp vid Slitefabriken innebär också att målet som Cementas ägare HeidelbergCement har, att omvandla den till världens första klimatneutrala cementfabrik år 2030, inte kommer att nås.

– Det medför en uppenbar risk att omställningen till koldioxidneutral cementproduktion uteblir, att kostnaderna ökar mer än marginellt och att råvaran produceras mindre ansvarsfullt och med mindre andel grön energi än i Sverige, skriver SGU.

Remissrunda avslutas idag
SGU:s rapporten publicerades den 20 augusti men var otillgänglig för allmänheten fram tills igår. Regeringen snabbutreder för närvarande en lagändring i miljöbalken som skulle tillåta Cementa att ansöka om ett förlängt tillstånd. Den skulle enbart sträcka sig åtta månader - till den sista juni 2022. Tidsfristen för den pågående remissrundan löper ut idag.

Dorothée Enskog