Facebook noscript imageLiberalerna överger Stefan Löfven – ”rödgrön röra”
Nyheter
Liberalerna överger Stefan Löfven – ”rödgrön röra”
Johan Pehrson, gruppledare för Liberalerna, efter måndagens misstroendeomröstning. Foto: Ana Cristina Hernández
Johan Pehrson, gruppledare för Liberalerna, efter måndagens misstroendeomröstning. Foto: Ana Cristina Hernández

Statsminister Stefan Löfven förlorade misstroendeomröstningen i riksdagen. M, KD, SD och V röstade emot honom och samarbetspartiet Liberalerna vill redan nu se en borgerlig regering. ”Det finns en majoritet mot den lösning som godkändes av riksdagen i januari 2019”, säger gruppledaren Johan Pehrson till Bulletin.

På en pressträff efter måndagens misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven (S) meddelade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att man efter att tidigare ha ingått i regeringsunderlaget nu byter sida.

Hon påpekade att Liberalerna gjort sitt yttersta för att undvika att hamna i dagens situation som hon kallar för en ”rödgrön röra”. Framförallt ska syftet ha varit att driva igenom liberala reformer.

– Vi har varje dag respekterat avtalet. Dels för att mitt parti håller ingångna avtal, dels för att Sverige ska få på plats viktiga liberala reformer för samhället, säger Sabuni.

Nu menar hon att det inte längre finns några förutsättningar att genomföra Januariavtalet.

– Efter morgonens misstroendeomröstning om statsminister Stefan Löfven står det nu klart att riksdagen saknar förtroende för honom och därmed finns heller inga förutsättningar att genomföra januariavtalet.

Kritiserar isoleringen

Sabuni meddelade sedan att partiet är mycket kritiska till det tidigare regeringsunderlagets strategi att isolera vissa partier samt att man nu vill se en borgerlig regering.

– Det går inte längre att bortse från de mandat som ett parti givits av väljarna. En ny regering måste kunna samla stöd med annat än isolering som högsta politiska idé.

– Mitt besked idag är att vi i talmansrundor eller vid ett extra val om det blir ett sådant utlyst kommer att eftersträva en borgerlig regering.

Statsminister Stefan Löfven (S) röstades bort under måndagens historiska misstroendevotering med siffrorna 181 mot 109. 51 av ledamöterna valde att lägga ned sina röster och åtta stycken var frånvarande.

”Möta väljarna med högt huvud”

Johan Pehrson, riksdagens gruppledare för Liberalerna, håller med Nyamko Sabuni när Bulletin pratar med honom efter omröstningen.

Kan Liberalerna som januariparti dra några slutsatser av dagens omröstning?

– Liberalerna drar slutsatsen av att det finns en majoritet mot den lösning som godkändes av riksdagen i januari 2019. Nu gick det här rätt in i väggen och då får vi hantera denna nya situation.

Finns det någon självkritik vad gäller punkterna i januariavtalet?

– Vi tycker att det avtalet hade många förtjänster. Vi fick köpa en del saker som vi inte älskade från Liberalernas sida. Men så är det i politiken. Man får ge och ta, man får förhandla och vara ganska prestigelös. Man måste också lyssna på alla partier.

Kan du ge exempel på punkter som Liberalerna inte tycker om i januariavtalet?

– Det är ingen hemlighet att vi tycker att en familjeweekend kanske inte är det som Sverige behöver allra mest sommaren 2021.

Vad kommer att hända med Liberalerna om det blir extra val?

– Då kommer vi att möta väljarna med högt huvud, starka ben och mängder av flygblad. På gator och på torg, kvarter för kvarter ska vi förklara varför vi har en stor och viktig roll att fylla i svensk politik.

”Öppen för att förhandla”

Stefan Löfven har efter dagens omröstning två alternativ. Att avgå eller att utlysa extra val.

– Vi vill att Löfven kommer tillbaka som statsminister, men utan marknadshyror, sade V-ledaren Nooshi Dadgostar på en pressträff.

Hon säger att V ska vara kompromissvilliga och öppna för lösningar.

– Jag är öppen för att förhandla, säger Dadgostar.

Löfven har tiden fram till efter midsommarhelgen på sig att ge besked om han vill utlysa extraval.

Det var Vänsterpartiet som hade Löfvens öde i sin hand i riksdagens misstroendeomröstning.

V-ledaren Nooshi Dadgostar uppgav redan i söndags att partiet tänker rösta mot Löfven om regeringen inte lovar att slänga förslaget om fri hyressättning i nyproduktion i papperskorgen.

”Gjort allt”

Något sådant besked från regeringen kom aldrig innan riksdagens misstroendeomröstning.

– Det vi gör i dag, görs inte med lätt hand. Vi har gjort allt vi har kunnat för att lösa situationen, sade Dadgostar i sin röstförklaring inför omröstningen.

– Det är inte Vänsterpartiet som har övergivit den socialdemokratiska regeringen. Det är den socialdemokratiska regeringen som övergivit Vänsterpartiet och svenska folket.

S och MP röstade nej till misstroendeförklaring och därmed för Löfven som statsminister.

C och L lade ned sina röster och stöttade därmed Löfven i praktiken.

”Står redo”

Efter omröstningen uppgav C-ledaren Annie Lööf att ett tungt ansvar nu vilar på V-ledaren Nooshi Dadgostars axlar.

– V och SD har sett till att Sverige nu går in i en osäker tid genom att kroka arm i varandra, säger Lööf.

Om Löfven väljer att avgå i stället för att utlysa extraval, så kommer riksdagens talman att kalla till sig partiledarna för att försöka hitta en ny statsminister med stöd i riksdagen. Det kan bli Stefan Löfven återigen.

Moderatledaren Ulf Kristersson uppger att han står till förfogande för att leda en ny regering.

– Vi står redo. Hela tiden, säger han.

Men frågan är vilken majoritet Kristersson skulle kunna ha som regeringsunderlag. M, KD, SD räcker inte om övriga partier säger nej. Inte ens med L räcker det om alla andra röstar emot.

Å andra sidan behöver Löfven ha stöd inte bara av S, MP och C utan även av V.

M-ledaren Kristersson är inte förvånad över att Löfven fallit.

– Det var helt oundvikligt. Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt, säger han.

Processen med att hitta stöd för nästa statsminister kan ta tid.

”Sorgens dag”

V-ledaren Nooshi Dadgostar uppgav i sin röstförklaring att en intensiv tid nu väntar. Hon tillade att V aldrig kommer att släppa fram en ”högernationalistisk” regering.

Miljöpartiets språkrör, miljöminister Per Bolund, uppgav efter omröstningen att det är en ”sorgens dag”. Han kunde inte ge något besked om Löfvens nästa steg mer än att MP vill se talmansrundor först.

SD-ledaren Jimmie Åkesson var glad efter omröstningen.

– Det kändes extra bra, den här gången gick det vägen, det är vi glada för, säger han efter omröstningen.

Han hoppas nu på en ny regering.

– Men vägen dit är lång, säger Åkesson.