Facebook noscript imageLimpan minst tio procent dyrare i år
Ekonomi
Limpan minst tio procent dyrare i år
Limpan blir dyrare i framtiden. Foto: Anders Wiklund/TT
Limpan blir dyrare i framtiden. Foto: Anders Wiklund/TT

Vårt dagliga bröd giv oss idag, men vi kommer att få betala mer för det. Brödet riskerar att bli ännu dyrare i höst eftersom spannmålsskördarna blivit mindre och kvalitén sämre. Pågens vd Anders Carlsson Jerndal ser en minst tvåsiffrig procentuell prisuppgång på brödet från bageri till affär.

Vetepriserna har, jämfört med ett år tillbaka, gått upp med omkring 35 procent.

– Vetet som ska levereras under hösten och vintern har i dag ett inköpspris på 2,40 kronor per kilo beroende på kvalitet och leveranstidpunkt, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

Organisationen säljer både det vete som ska sås i form av utsäde och köper det vete som skördas.

– För ett år sedan kostade vete 1,80 kronor per kilo vilket är en uppgång med nästan 35 procent fram till idag, förklarar Jeppsson.

Torka i Ryssland

Vetet har stigit kraftigt i pris på grund av sommarens värme och torka i flera viktiga odlingsområden. Skördarna har varit sämre i både Ryssland, Nordamerika och Europa.

– Årets ryska veteskörd är 15 procent mindre än förra årets. I Europa är det framför allt kvalitén på skörden som har tagit skada. När det blir torrt och varmt får vetet en mindre matad kärna, det vill säga mindre rymdvikt, den väger helt enkelt mindre.

Karolina Valdemarsson, vd på Cerealia, köper in drygt 200 000 ton vete per år, mestadels från Sverige. Hon betonar hur viktig vetekvalitén är men att denna kan variera mycket.

– Vi mal vete till mjöl och då ska det vara rätt kvalitetsparametrar, till exempel proteinhalt för att kunna baka med mjölet, för att brödet ska jäsa och få rätt struktur.

Mikael Jeppsson på Lantmännen tror att de högre vetepriserna om några månader även har påverkat priserna på bröd.

– Det kommer att bli en successiv prishöjning som inte bara drabbar bröd eller mjölprodukter utan även animalieprodukter eftersom djur äter spannmål.

Priser släpar efter

– Officiella marknadssiffror visar tre procent högre konsumentpriser i Sverige på bröd fram till augusti under 2021. Men det finns eftersläpningar i prisökningsbehovet. Prisökningen kommer att ske under hösten, säger Anders Carlsson Jerndal på Pågen, som säljer bröd för närmare tre miljarder kronor per år.

– Prisökningarna kommer att bli i häraden av tvåsiffriga procentsiffror drivet av spannmålspriser till exempel brödvete, energi, emballage och övriga råvaror.

– Dessa kommer med högsta sannolikhet tas ut mot konsument, dock är det dagligvarukedjorna som sätter pris till konsument, säger Anders Carlsson.

Och går priset på vete och bröd upp så går även mjölken och ost och påläggen upp eftersom spannmålen även blir djurföda. Det blir som katten på råttan och råttan på repet. Alla prishöjningar leder till att det blir dyrare med maten på bordet. Men en av dem som gynnas är bonden.

I april 2012 sa den legendariske amerikanske investeraren Jim Rogers ”att det är jordbrukare, inte finansmän, som kommer att köra Ferrari och Lamborghini i framtiden”.

Läs även: Oljepriset faller efter Opec+-möte

Margaret von Platen