SVT:s debattprogram brukar vara skrikmaraton, men diskussionen om manlighet gjorde att man faktiskt lärde sig något. Fortsätt så, skriver David Lindén.
Det är sällan, men ibland händer det att SVT sänder ett bra debattprogram. ”Sverige möts” är arvtagaren till gamla SVT debatt, vilket var en riktig skrikshow. Om detta kan jag vittna för jag har medverkat ett par gånger. Lätt sammanfattat är formatet ungefär samma som en klassisk amerikansk talkshow: Lag 1 mot lag 2 och alla skriker på varandra.
Men denna gång var det annorlunda. Ämnet gällde mansrollen fem år efter metoo som, oavsett man gillar det eller inte, förändrade en hel värld. SVT hade bjudit in en intressant panel med bland andra vänsterdebattören Myra Åbeck-Öhman, pedagogen Anna-Karin Wyndham, psykologen David Eberhardt och statsvetaren Pontus Petersson, som är aktiv inom Sverigedemokraterna. Anledningen till att alla dessa nämns är därför att det hade kunnat vara upplagt för den skrikmatch som jag nämnde att dess förlaga var. Men nu blev det inte så.
Istället blev det ett lugnt och ödmjukt samtal om mansrollen och vad metoo-kampanjen bidrog och inte bidrog till. På en nivå trodde jag varken mina öron och ögon. Alla var trevliga, luftade tankar och stundvis kunde man känna den där konstiga känslan av att detta inte var en debatt utan en diskussion. Deltagarna var helt enkelt där för att vilja lära sig av varandra och det är sällan något sådant händer i en svensk, eller för den delen internationell, diskussion. Det var därför jag såg programmet och blev lätt positivt chockad. Lätt sammanfattat skulle jag säga att det var både roligt, informativt och lärorikt och något att apa efter.
Jag vet inte vem som är att hylla. Kanske prickade man helt rätt eller så hade man en otroligt bra researcher. Mitt råd till SVT är i så fall att behålla denna intelligenta anställda med den viktiga kompetensen inför ett debattprogram, nämligen att kunna pricka rätt.
Tack !!
Läs även: Fantastiska teckningar på Nationalmuseum