Statsministerns nationaldagstal var konstruktivt, skriver David Lindén.
Egentligen är det ett ofog att en statsminister ska hålla ett officiellt nationaldagstal. Det skulle kunna kallas för ett brott mot traditionen. I en konstitutionell monarki som Sverige borde nationaldagstalet vara självskrivet för statsöverhuvudet och därefter riksdagens talman. Den personen som står näst högst i rang i riket. Men traditionerna är ibland till för att brytas, och när det görs väl kan det bli riktigt bra. Som när Ulf Kristersson i tisdags höll ett webbsänt tal.
Platsen var hans hem i Strängnäs och inledde med att berätta om att det var 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Efter det följde en lång redogörelse för vad som gjort Sverige framgångsrikt, men även hur vi har förändrats. Talskrivaren hade gjort ett gediget dagsverke men om man ska synpunkter var det ibland väl fullt av metaforer. Likaså var det nästan en form av amerikansk inramning med ett vackert vitt hus och en sträng statsman i kostym. Men allt detta är petitesser om man ska analysera den större bilden vilket handlade om budskapet. Det sistnämnda var också att bara applådera.
Äntligen nämndes det att det tidigare har varit för lätt att bli svensk medborgare. Det skulle till och med kunna gå att påstå att det svenska medborgarskapet nedvärderats: ”Alla andra har en kultur och en nationell identitet, men inte vi svenskar”. Kristerssons försök att uppvärdera detta visar att han är på rätt väg i alla fall tankemässigt. Nu får man se om det också levereras vilket som alltid är lättare sagt än gjort.
En annan positiv aspekt av talet var att han tog upp det faktum att vi alla har rättigheter. Men också skyldigheter. Det sistnämnda talar man för lite om ett av världens rikaste länder. Att på många sätt har nått ända hit genom att göra sin plikt och kräva sin rätt. Det sistnämnda brukar slarvigt associeras med Socialdemokraterna men det är en sentens som näst intill kan härledas till de gamla bondetingen. Svenskar äger rätt att både taga och vräka makthavare, om man ska citera de gamla landskapslagarna.
Ett stiligt tal flyttar inga berg vilket alla vet om man har studerat retorik. Negativa röster om Ulf Kristersson säger också att han främst gillar stiliga tal och inte att rulla upp skjortärmarna och arbeta. Men om man ser vad nuvarande regering försökt åstadkomma finns det en del intressanta reformer på straffområdet. Ur ett större perspektiv går det även att argumentera för att detta är början på en nödvändig mentalitetsförändring som många länge efterfrågat. Dessutom ska det läggas till att det var befriande med någon som just tog upp Gustav Vasa och början på den självständiga nationalstat som vi har än idag.
Statsministern kunde vara både begriplig och filosofisk. Det är sällan sådant sker i politiken.
Ulf Kristerssons nationaldagstal kan ses på regeringens hemsida.