Sven Melander var mycket mer än en komiker. Han var en symbol för folkhemmet, engagerad och beläst. Även om man inte alltid höll med är hans frånfälle beklagansvärt.
Det finns en mästerlig sketch på Youtube från Nöjesmassakern 1985 där Sven Melander intervjuar ett barn om vad hon vill önska sig. Hon svarar materiella ting och Melander blir gradvis mer och mer förbannad för att hon inte svarar ”fred på jorden”. På många sätt illustrerar sketchen 40-talisternas hyckleri över att man alltid skulle engagera sig för något abstrakt eller långt borta i stället för vad som faktiskt pågick där hemma.
Alternativt politiseringen särskilt inom mediebranschen: Barn kanske först och främst vill ha leksaker och vi vuxna vill diskutera fred på jorden? För den som växt upp med denna allmänna vänsterpolitisering med FN-dagar, Attacrörelsen och liknande är det inte förvånande att dagens ungar faktiskt gillar tecknade serier.
För de flesta var Sven Melander, som dog natten till i fredags, först och främst komiker. Men han var mycket mer. Journalist, nöjeschef på SVT och allmän tänkare är ord som poppar upp i huvudet. Det var en lång meritlista där ”slumpen” ofta spelade roll. Han fick ett erbjudande och tog det. Komedin var en viktig del, med program som Nöjesmassakern på SVT och senare nöjeschefsposten på samma institution. Han revolutionerade på många sätt den svenska komedin. När det tidigare mestadels hade kretsat kring Hasse och Tage och att allt skulle vara politiskt vågade Melander enbart vara rolig.
Det var exempelvis han som var drivande för att Nile City och den ironiska generationen skulle få tillträde till den fina SVT-salongen. Han efterträdde också Stellan Sundahl (1946–1999) som programledare för Snacka om nyheter som var SVT:s egen version av att försöka göra en version av den brittiska långköraren Have I got News For You. Anledningen till att den satsningen inte lyckades var inte att programledarna behärskade humor ut i fingerspetsarna utan snarare på att den svenska politiska klassen inte når upp till brittiska underhusets nivå när det handlar om att kunna skratta åt sig själva.
På senare år blev Melander stjärna på Youtube och fick ett stort genomslag då han försvarade popstjärnan Zara Larssons inte alltigenom intelligenta uttalanden. Om detta kan man ha synpunkter och det visar kanske att Melander var mer ett barn av mediearistorkratin än vad han ville erkänna. När den humoristiske rebellen blev gammal blev han politiskt korrekt, även om han tidigare hade retat gallfeber på dem som tyckte att barnprogram alltid skulle handla om svältande barn i tredje världen eller Vietnam. Men det är irrelevant eftersom han förändrade svensk humor. Och det gjorde han galant.
Nu blir det roligare i himlen.
Sven Melander, journalist och komiker, (1947–2022).