Långfredagsavtalet på Nordirland motbevisar alla cyniker. Det gick att skapa en fred, först knackig och sedan permanent. En källa till inspiration för oss som kan känna en cynism över världsläget, skriver David Lindén.
Det är långfredag, som är en tid för reflektion över lidande. Gudarna – medvetet ordval – ska veta att det går att göra i dessa tider. Krig i Europa och ett starkt Ukraina som trots massivt lidande står upp mot det vidrigaste vi har sett i Europa på årtionden. Om Jesus levt i dag hade han lidit i Ukraina. Men i denna stilla påskvecka finns också tid att tänka längre. Bortom cynismen och denna ”jävlar anamma”-attitityd som är så nödvändig i krig. Det jag försöker säga är att det måste finnas tid att tänka ”att det kanske går bra”, trots att jag inte vet det.
Anledningen stavas Irland. Den ö som trots koloniserande sedan 1200-talet vägrade att lyda under London. Om detta kan man skriva mycket. Men det handlar om en religiös konflikt som på något magiskt sett löstes med maktdelningen och avtalet detta datum 1998. En händelse som likt överenskommelsen i Sydafrika 1994 visade att man kan våga lägga ner vapnen för att skapa något varaktigt. Tänk på Itzak Rabbins svar om att sluta fred från Osloavtalet: Du sluter fred med dina fiender, inte med dina vänner. Kanske kan det kallas hopp och det är en fin tanke.
Irland hade århundranden av konflikter med våld, död och blod. IRA höll nästan på att döda Margaret Thatcher och de är och var vidriga. Men när det kommer till amnesti får man bortse från detta. Ulster Defence Association stod för liknande vidriga åtgärder. Att de båda ville ”tala” blev en svag fred, men den finns kvar trots många problem. Storbritannien ska man tacka för att man vågade prata och en del av denna process var toryn John Majors vilja att inleda en dialog, trots pansarskott mot Downing Street och när Tony Blair låste in Martin McGuiness och Ian Paisley i ett förhandlingsrum och Blairs pressekreterare sa: Ni har toalett och vi beställer pizza genom serveringsluckan.
Långfredagsfördraget som slöts denna dag 1998 visar helt enkelt det går att vilja att skapa fred. Det är inte lätt men däremot är det helt och hållet beundransvärt om du vill göra det. Hittills har det överlevt och detta ska vi vara tacksamma för. Speciellt en dag då man principiellt ska tänka över lidande – om man är kristen.