Facebook noscript imageLindén: Från The Little Black Boy till ”anpassad skola”
Kultur
Lindén: Från The Little Black Boy till ”anpassad skola”
Gamla ord är inte rasism. Foto: Wikipedia.
Gamla ord är inte rasism. Foto: Wikipedia.

Ordmärkeri är skadligt för samhället på alla nivåer. Vår tid präglas av eviga namnbyten. En sorts ordfjanteri som endast är till för att göra människor osäkra, skriver David Lindén.

Ordet ”särskola” ska bytas ut till ”anpassad skola”. Alltså den skolform som var till för dem som man förr sa hade en ”funktionsnedsättning”. Men det säger man inte heller längre för numera ska det kallas för ”funktionsvariation”, vilket i sig är skrattretande. En människa kan vara funktionsvarierad i flera olika led. Med det resonemanget är mina glasögon att jämföra med någon som exempelvis har Downs syndrom eller hjärnnedsättning. Det synfel jag diagnosticerades med vid fyra års ålder är helt enkelt lika farligt som en allvarlig neurologisk skada eller att ha en extra kromosom.

Självklart är det inte så, men namnbytet från särskola till en anpassad skola säger mycket om den tid vi lever i. Om ängsligheten att någon, någonstans, kan bli jätteledsen och jättekränkt. Det är därför som man överallt försöker byta namn och anpassa språket på en nästan orwelliansk grund, så att ingen blir ledsen. Det handlar inte om att vi är totalitära som vill manipulera medborgarna utan snarare om en rädsla och återigen – att ingen ska bli ledsen.

Detta kommer mig att tänka på ett besök till staden Hull i norra England under min studietid. Där fanns puben The Little Black Boy som under Black Lives Matters-rörelsens storhetstid anklagades för att vara rasistisk. Men alla dessa wikipediautbildade aktivister hade missat att pubens namn inte härstammade från slavhandel utan från att Kingston upon Hull, som staden formellt heter, var en kolexportstad. De stackars pojkarna som arbetade med att lasta kolet blev bokstavligen svarta i ansiktet. Men det var å andra sidan samma rörelse som i USA vandaliserade monument i Boston över det första färgade svarta regementet som stred för Nordstaterna under inbördeskriget, och i London över Winston Churchill. Den senare må ha varit ett barn av sin tid och en riktig citatmaskin, men om vi ska diskutera rasism borde de ha insett hur den andra killen var i det andra världskrig som bidrog till att Churchill fick stå staty utanför parlamentet i London.

Ordfåneriet och historielösheten är något som det varma klimat Sverige befinner sig i kan få mig att koka ännu mer än bara av varmt väder. Det är på många sätt att devalvera seriösa problem när man låter en pretentiös konsult föreslå ett namnbyte eller att man anser att alla personer, likt Churchill, som är födda före Greta Thunberg är av ondo. På ren svenska är det lathet och det skadar alltid ett samhälle.

En människa som är arg över att ord kan uppfattas som gammalmodiga har uppenbarligen problem med sig själv. Precis som någon som är ängslig över att ändra historiska ord. Kort sagt: Om du tycker ”särskola” är fel eller att det finns ”Louis De Geers plats” för att denne hade ett minimalt ekonomiskt intresse i slavhandeln är du den som behöver fundera på varför du tycker så. Vi alla andra som är intresserade av det förflutna och gillar att ord betyder något har inte problem.

På ren svenska är det fjantigt.

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu