Facebook noscript imageLindén: Kriminella aktiebolag är redan här
Kultur
Lindén: Kriminella aktiebolag är redan här
Joseph Kennedy tillsammans med Winston Churchill. Foto: Wikipedia.
Joseph Kennedy tillsammans med Winston Churchill. Foto: Wikipedia.

Den nya generationens gäng är disciplinerade, lågmälda och effektiva. Målmedvetna brottslingar kommer att bli ännu svårare att knäcka, skriver David Lindén.

Den franske författaren Honoré de Balzac (1799–1850) lär ha sagt att ”bakom varje stor förmögenhet ligger ett välplanerat brott” eller något liknande. Klyschigt och fånigt kan tyckas, men det finns ett visst mått av sanning bakom orden. Betänk den italienska renässansbankirfamiljen Medici eller amerikanska rövarbaroner på 1800-talet. Om Lorenzo de Medici (1449–1499) eller Cornelius Vanderbilt (1794–1877) verkat i den svenska samtiden hade de, förhoppningsvis, utretts av ekobrottsmyndigheten och i Medicis fall för ett antal mord. Men nu är de främst ihågkomna som kulturmecenater. Likt annan affärsverksamhet vill organiserad gängkriminalitet främst tjäna pengar. Det görs bäst om man minimerar riskerna.

I helgen kunde man i DN läsa om en sådan utveckling. Tack vare Encrochat har polisen avslöjat ett kriminellt gäng som främst livnärde sig på att sälja droger i Stockholms innerstad. Förvisso är det skåpmat att gängen säljer droger, men vad som utmärkte det här gänget var att de inte var lika högljudda och skrytsamma som exempelvis Shottaz eller Husbys hyenor. De två bröderna som administrerade verksamheten kan närmast liknas vid kompetenta vd:ar för ett mellanstort leveransföretag. Men i stället för pizza var det narkotika som levererades.

För att ge smakprov på ”företagets värdegrund” så i stället för att rekrytera minderåriga knarkkurirer bjöds duktiga anställda på kickoff till Åre och det diskuterades att införa sjukersättning. Till detta ska läggas att ”de anställda” uppmanades att klä sig vårdat, inte lägga sig till med extravaganta vanor och att det gick att reklamera dålig cannabis. På det hela taget var det alltså en form av företag, men affärsidén var kriminalitet. Troligtvis hade de inte avslöjats om det inte hade varit för chatten.

Alla diskuterar numera hur man ska kunna knäcka gängen och det är bra. Bättre sent än aldrig. Men nätverk som detta visar på att utvecklingen har gått in i en ny fas, som ytterligare försvårar brottsbekämpningen. I stället för skjutglada och våldsdyrkande gäng börjar vi nu få den nya generationen. De som vill riskminimera i akt och mening att tjäna pengar. Gänget som beskrevs i DN hade exempelvis valt bort Södermalm som leveransområde och detta, troligtvis, för att det helt enkelt inte var lönsamt. Om de inte hade avslöjats hade nästa steg säkerligen varit att skaffa sig revisorer och upplägg för att investera pengarna i legala verksamheter. När det gäller det sistnämnda saknas inte exempel från historien: Bostonföretagaren Joseph Kennedy tjänade med största sannolikhet stora pengar på illegal spritsmuggling. Han blev sedermera USA:s ambassadör till Storbritannien och far till en president.

Visserligen är vi långt ifrån att narkotika kommer att legaliseras och därför haltar jämförelsen med förbudstidens USA. Däremot har vi börjat bevittna en utveckling av de kriminella gängen som kan jämföras med den amerikanska maffian. Detta borde oroa alla. För när brottslingar blir professionella blir de ännu svårare att bekämpa. Men kanske får Balzac rätt. Inom ett par årtionden har vi kanske finansfamiljer vars förmögenheter grundlades i 2020-talets kriminella gäng.

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu