P3-dokumentärs skildring av pensionsbolaget Allra är ett mästerverk. Det skildrar inte bara girighet utan även varför det svenska etablissemanget kunde falla för dessa charlataner, skriver David Lindén.
I efterhand kan det ligga något komiskt i berättelser om lurendrejare och bedragare. Med alla korten på bordet ser man att någonting var fel och man kan nästan dra på munnen åt dem som lurades. Inom romantiken, eller sol och vårande som det kallas, finns exemplet Gustaf Raskenstam, vilken under andra världskriget förlovade sig med runt hundra kvinnor och vars vidlyftiga liv filmatiserades 1983 med Gunnar Hellström i huvudrollen. Filmen är halvt komisk men det blir inte lika roligt när man tänker på offren som trodde att de hade hittat kärleken.
På 1960-talet har vi den betydligt roligare berättelsen om Pertti Lindgren och hans framfart i Motala. Som greve William Oxenstierna lurade han societeten och avslöjades först när en kvinnlig hotellportier tyckte det var konstigt att han ständigt gick klädd i smoking och inte kunde betala sina räkningar. Lindgren var även ”sol och vårare” men hans insats som ”Motalagreven” spelar i en division för sig.
Ett renodlat finansiellt bedrägeri som det verkligen borde göras en film om är Trustorhärvan från 1997. Den är dramaturgiskt fulländad då den innehåller en smart skurk i form av Joachim Posener, den brittiske lorden Jonathan Guiness som var en lealös frontfigur och vars mor dessutom tillhörde de berömda systrarna Mitford samt Poseners kusin Thomas Jisander. Den sistnämnde personifierar alla fördomar man kan ha om en gapig göteborgare som vill bli rik. Självklart innehåller berättelsen också intensivt festande i St. Tropez där stulna pengar spenderas på champagne och kvinnor.
Berättelsen om Trustor kretsar kring girighet och har nu fått en konkurrent i form av Allrahärvan som skildrats av P3-dokumentär. Visserligen har P3-dokumentär tidigare sänt ett program om Trustor men det färska avsnittet om Allra är betydligt bättre. Det visar hur man med hjälp av goda efterforskningar och klok intervjuteknik kan producera färsk nutidshistoria. Berättelsen innehåller även tidlös komik.
Alexander Ernstberger växte upp på Östermalm men hoppade av gymnasiet för att han ville tjäna pengar och grundade Svensk Fondservice som senare blev Allra. Målet var att sälja pensionsfonder. I början går det så pass bra att han köper dyr Rolexklocka, en egen helikopter och Sveriges dyraste villa. Tillsammans med kollegan David Persson Rohtman levs det lyxliv på Stureplan och Ernstberger får pris som årets unga entreprenör. Alla vill sola sig i Allras glans och styrelsen bestod av prominenta namn som tidigare socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström och Ebba Lindsö, som 2003–2005 var vd för Svenskt Näringsliv. Ernstberger och Persson Rothman verkar ha haft en osviklig förmåga att knyta till sig politiker och moderaten Anton Abéle som 2006 valdes in riksdagen som 18-åring blev efter tiden på Helgeandsholmen företagets kommunikationschef. Allt pekade på större framgångar, men problemet var att det var ett luftslott där grundarna plundrade pensionsspararna på pengar.
Svindleriet uppdagades tack vare en ihärdig finansanalytiker som helt enkelt tyckte allt såg lite för bra ut. År 2017 meddelade Pensionsmyndigheten att bolagets fonder skulle avregistreras och sedan gick det utför. Att flera av Allragrundarna slutligen dömdes till långa fängelsestraff och näringsförbud var inte mer än rätt.
Dokumentären är rapp, folkbildande och med svart humor klär man av Allra dess guldbyxor för att visa vilket stort bedrägeri det faktiskt var. Om man ska uttryckta det drastiskt ska man helt enkelt inte lita på 30-åringar som köper helikoptrar och Sveriges dyraste villor. För de vill mest tjäna pengar och gärna på bekostnad av helt vanliga svenska småsparare.
Miljonsvindlarna och Allrahärvan kan lyssnas på här