Romanen Rid i natt från 1941 är ständigt aktuell. Det är Sveriges främsta frihetsepos och en ständig källa till inspiration. Man måste, för att citera författaren, ”stå det onda emot!”
Alla gamla och nya svenskar borde ha en relation till Vilhelm Mobergs författarskap. Han skrev in sig i den svenska folksjälen, inte bara på grund av Utvandrareposet som det nyligen meddelades ska återfilmatiseras, utan även med verk som Min svenska historia och romanen Rid i natt som publicerades 1941, mitt under brinnande världskrig, då det faktiskt såg ut som om Nazityskland skulle vinna kriget.
Romanen utspelar sig i 1600-talets Småland under ett uppror mot utländska fogdar, främst den tyske godsherren Klewen. Budkaveln som manar till att göra motstånd förs vidare av en budbärare med uppmaningen från prästen: ”Rid i natt, rid i natt som du hade djävulen med er”. Lätt förklätt handlar det självklart om en tysk invasion av Sverige och en av de bärande replikerna är att man ”måste stå det onda emot”.
I sin samtid rönte romanen stor framgång och såldes i nästan 60 000 exemplar. Det var goda siffror för ett land med pappersransonering, och året efter tilläts den att ges ut i det tyskockuperade Danmark. På många sätt var det en informell del av den svenska försvarsviljan att läsa just Moberg och otaliga var de svenska inkallade vid gränserna som plöjde Rid i natt. Det är ett klassiskt stycke frihetslitteratur och kan på många sätt mäta sig med George Orwells 1984 eller Friedrich von Hayeks Vägen till träldom. Kort och gott är det en roman värd att läsa, för den färgade inte bara samtiden, utan påverkar oss än i dag.
Vilhelm Moberg fortsatte under resten av sitt liv att engagera sig i samhällsdebatten. Likt andra med lång och trogen tjänst i det offentliga förtjänar hela hans gärning både ris och ros. Rättsrötedebatten på 1950-talet var på många sätt homofobisk. Men det tar inte ifrån honom att han skrev fantastiska böcker och att just Rid i natt är bland de främsta historiska romanerna som har skrivits på svenska, kanske just för att den kom till under ett världskrig och så oförblommerat pläderar för rätten – eller snarare plikten – att göra motstånd mot tyranniet.
Ett klassiskt Mobergcitat, som visserligen inte härrör från boken utan den politiska debatten, kan alla använda som riktlinje när det gäller att lyssna på folkvaldas ibland lite väl fagra löften och förstå vilken roll vi väljare har i en demokrati:
När makthavarna säger att vi alla sitter i samma båt ska man passa sig – ty det är du som ska ro.
Sålunda bör man unna sig att läsa denna roman från andra världskriget. Om man gjorde det i skolan kommer man att upptäcka att den innehåller nyanser som vuxenlivet förstår bättre och är det en första gången-upplevelse kommer man att få en lysande fest i konsten av inlevelse. Den är helt enkelt en magnifik appell för frihet och att det alltid är rätt att göra uppror mot tyranniet.
David Lindén