Facebook noscript imageLindén: Monarkisterna vann på ren walk over
Kultur
Lindén: Monarkisterna vann på ren walk over
Sverige ligger rätt i tiden. Foto: Christine Olsson/ TT
Sverige ligger rätt i tiden. Foto: Christine Olsson/ TT

Gårdagens Sverige möts bevisar att vårt statsskick verkligen ligger i tiden, skriver David Lindén.

Med tanke på att Carl XVI Gustaf i år firar femtio år på den svenska tronen är det naturligt att monarkin som statsskick diskuteras i offentliga debatter. Om man bryr sig om den svenska demokratin skulle man till och med säga att det inte bara är naturligt utan både nödvändigt och välkommet. En väl fungerande stat tar vid sådana här jubileer tillfället i akt att både blicka bakåt och framåt. De som vill införa republik ska få presentera sin argumentation och vice versa men vid sådana tillfällen kan en diskussion lätt spåra ur, särskilt i en TV-sänd debatt.

Det var därför positivt överraskande att SVT:s flaggskepp Sverige möts under gårdagen arrangerande en riktigt intressant diskussion om monarkin, vilken sändes från Kalmar. Platsen var perfekt med tanke på stadens betydelse för den svenska historien och det som gjorde det ännu mer intressant var att alla deltagarna skötte sig. Republikanska Föreningen redovisade sina argument som alltid bottnar i att det skulle vara ett omänskligt system för individer att vara medlemmar av kungahuset. Mot dessa redovisade Rojalistiska Föreningen sin syn på monarkin som en länk till den svenska historien och att dynastin Bernadotte har och har haft en förmåga att gå i takt med tiden. Till detta ska läggas att det dessutom är tämligen lätt att införa republik. Det krävs nämligen bara två riksdagsbeslut och en av de mest underhållande punkterna var att Niclas Malmberg som är ordförande för Republikanska Föreningen fick frågan vad han själv gjorde under sin tid som riksdagsledamot för Miljöpartiet för att ändra det svenska statsskicket. Han kunde inte riktigt svara och hans vurm för republik kanske kom först efter att han hade lämnat Helgeandsholmen.

Ibland ligger diskussionens styrka i dess ödmjukhet, vilket gårdagens debatt var ett bevis på. Ingen skrek, ingen tog till överord och alla bemötte motståndarsidans bästa argument. Kanske man inte riktigt kan kora en vinnare, men personligen skulle jag säga att de som förespråkade monarkin har ett litet övertag. Dels på grund av vårt nuvarande kungahus, dels på grund av att Sverige har betydligt större problem än att vi inte väljer vår statschef. Människor är nöjda med kungen och Silvia och kommer att vara det med Victoria och Daniel när den tiden kommer. Svensk monarki går helt enkelt i takt med tiden, för att parafrasera Carl Gustaf Folke Hubertus valspråk.

Sverige Möts kan ses på SVT-play.

Läs även: Upp till kamp mot Statens Fastighetsverk

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu