Facebook noscript imageLindén: Rikets traditionella skattkammare
Kultur
Lindén: Rikets traditionella skattkammare
Sala Silvergruva, en plats väl värt ett besök enligt David Lindén. Foto: Calle Eklund/Wikipedia
Sala Silvergruva, en plats väl värt ett besök enligt David Lindén. Foto: Calle Eklund/Wikipedia

Sala silvergruva fanns redan före Gustav Vasa och skulle även fortsatt kunna vara en skattkammare. Gruvorna är våra äldsta industrier, skriver David Lindén.

Det finns få institutioner som har varit sådana spjutspetsar för svensk uppfinningsförmåga och välståndsskapande som den svenska gruvindustrin. Den har tusenåriga anor och fortsätter att leverera, trots att många inte tycks tro det. En sådan institution är Sala silvergruva i Västmanland, som formellt grundades i början av 1500-talet. En gång i tiden var det en så pass mäktig institution att Gustav Vasa refererade till den som ”rikets skattkammare”. Under stormaktstiden konkurrerade den med koppargruvan i Falun och på 1800-talet var den drivande i att uppdatera föråldrad teknik. Sala silvergruva var så modern att man stolt visade upp den på Stockholmsutställningen 1897.

Efter nedläggningen på 1960-talet vattenfylldes delar av schakten. De har blivit ett centrum för sportdykare och med en imponerande museiverksamhet går det att kombinera kulturell lärdom med naturupplevelser. Till skillnad från koppargruvan i Falun ligger Salas gruva utanför staden och är en del av ett friluftsmuseum. På många sätt är det en fantastisk naturupplevelse.

När det gäller svensk gruvnäring är det lätt att enbart tänka på koppar och järn. Men vi var också en stor silvernation som ett tag kunde konkurrera med gruvorna i det nyupptäckta Amerika. Silver från Sala dök upp i mynttillverkning på kontinenten och det är inte att undra på att Gustav Vasas yngste son Karl IX, som var en driven industriman, gjorde allt för att hålla den vid liv. Det var också hans son Gustav II Adolf som såg till att ge Sala stadsrättigheter.

Förutom de imponerande gruvschakten rekommenderas även den rekonstruerade 1500-talsbyn som verkligen ger en inblick i att allt inte var bättre förr. Inte minst när det gäller möblemang och uppvärmning. Men det är också intressant att se gruvan ur ett större perspektiv. En gång var det ett stort industricentrum vars tekniker påverkar oss än idag. Redan på 1600-talet spelade vattenkraften en viktig roll för att borra sig djupare ner under jorden för att hitta rikedom. Till skillnad från Falu Gruva arbetade också ett stort antal ryska krigsfångar i Sala gruva, även det utgör en sidoberättelse värd att berätta.

Så om ni under semestern får chansen att besöka rikets skattkammare är detta verkligen att rekommendera. Det är en givande historielektion, en spännande upplevelse under jorden och dessutom har de trevliga kaféer och en rolig antikaffär.

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu