Facebook noscript imageLindén: Surströmming är ursvenskt
Kultur
Lindén: Surströmming är ursvenskt
Lindén: Surströmming är ursvenskt

Vår nationalrätt gillar inte alla men den är ändå ätbar, skriver David Lindén.

Snart är det surströmmingsskiva och frågan är varför vi firar den säregna fisken. För om man ska vara ärlig luktar det äckligt och smakar inte så där jättebra, om man inte har andra ingredienser. Men det är därför som dessa spelar roll och frågan är ju varför detta ens är gott. Civiliserade länder äter helt enkelt inte fermenterad fisk och vi är kanske inte så pass civiliserade. Ändå är det gott.

På många sätt kan vi definiera oss som en gammal nation. Exempelvis när vi ska titta på våra matvanor. Att vi – eller några av oss – idag vördar jäst fisk med anor från Gustav Vasa säger nog mer om oss än om andra. Vårt samhälle behöver helt enkelt stofiler, eller vad jag själv skulle kalla för knökar och där spelar surströmming in i bilden. Det finns en grupp medborgare som vill äta den där fisken, oavsett om den luktar illa eller inte och frågan är varför? Jo för att det helt enkelt är svenskt och när man sittande ute har fått bort lukten från näsan går den att äta.

Så mitt råd, om jag ska vara pompös, är att arrangera en surströmmingsskiva. Det är på många sätt en länk till det Sverige som en gång var. När vi grävde ner maten för att spara den. Precis som maten vid midsommar har den numera blivit lite mer lyxig och skapar ett band till historien. Men vissa människor gillar inte surströmming och det är fullt förståeligt. Därför säger jag att man öppnar burken under vatten och tänker på det förflutna: En svensk variant av att lägg dig på rygg och tänk på England.

Unna er helt enkelt en surströmmingsskiva. Det är gott och det är roligt. Man kommer att tycka att det doftar ogott men man tycker också att det luktar gott när man väl får i sig smörgåsen. Det tycker i alla fall jag, även om jag förstår om människor anser det vara annorlunda. Men att våga pröva god mat som man vid första anblick inte tycker om är också ett tecken på att man tycker omvärlden är spännande. Det är därför man ska prova en rätt som blev populär med Gustav Vasa och utan honom hade vi inte haft nationen Sverige.

Därför ska man säga ett varmt välkommen till surströmmingssäsongen och oavsett om vi gillar detta eller inte så är vi här. Vi gillar eller hatar det. Men alla bör någon gång prova det. Vare sig man tycker att det är gott eller äckligt. På ett personligt plan lärde jag mig i vuxen ålder att faktiskt våga säga det många avskyr: Det är riktigt gott med en surströmmingklämma.

Glad säsong på er!

Läs även: Henrik VIII symboliserar vår behöv av skurkar

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu