Facebook noscript imageLindén: Tack Tina Turner
Kultur
Lindén: Tack Tina Turner

Utan henne ingen Grace Jones, Dona Summer eller Beyoncé, skriver David Lindén.

Det finns ikoner och det finns riktiga titaner. Titaner i bemärkelsen att det är sådana som bär upp stjärnhimlen enligt den grekiska mytologin. En sådan var popstjärnan Tina Turner, som gick bort i veckan, och det finns otroligt intressanta och tänkvärda nekrologer över hennes gärning. Därför är frågan man kan ställa sig varför hon behöver en till och svaret är helt sonika: Därför att. Tina Turner personifierade inte bara amerikansk popmusik utan också vad som lite slarvigt brukar refereras till som den ”amerikanska drömmen”. Drömmen, i det faktum, att om du är tillräckligt intelligent kan du alltid resa dig upp, spotta i nävarna och bli din egen lyckas smed.

Hennes liv skulle kunna ha slutat för djävligt och i rent armod. Anna Mae Bullock, som hon ursprungligen hette, föddes i Nutbush Tennesse i en tid som var helt och hållet marinerad i rasism. En rasism som var på riktigt i form av Jim Crow-lagarna. Det var lagstadgad diskriminering som kunde matchas med apartheidsystemets Sydafrika. Men med sin vackra röst, sitt gehör och fallenhet insåg hon att hon hade en begåvning.

Karriären inleddes på allvar på 1960-talet efter äktenskapet med Ike Turner. De blev ett team som kan jämföras med Sonny & Cher, som även de var en produkt av den gyllene eran, men precis som i deras historia fanns det också problem. Ike Turner slog sin fru, vilket den senare alltid har varit öppen med och hennes öppenhet om detta hedrar henne. Hon var en av de första offentliga afroamerikanska kvinnorna som vittnade om att äktenskapet inte var lyckligt. Efter skilsmässan var hon mer frispråkig. Det faktum att hon lyckades bygga upp en egen karriär och bli hela världens idol visar också hur stark hon var. Att göra bra spelningar i sjuttioårsåldern är inte bara talang, det är dessutom tecken på en gåva.

Hennes låtkatalog kan många andra beskriva bättre än undertecknad. På ett personligt plan älskar jag Honky Tonk Woman (som hon sjöng tillsammans med Ike), men också What´s Love Got Do With it? från 1984. Men hennes mest magnifika sång är och har alltid varit Simply The Best från 1989 vilken kombinerar Southern Soul med modern Rock’n’Roll. Med dessa odödliga rader:

You’re simply the best
Better than all the rest
Better than anyone
Anyone I’ve ever met

Det är inte undra på att Miss Tina Turner anses vara en ikon. Hon var ”Simply The Best”. Himlen har fått en till stjärna och den lyser klarare än de flesta.

Thank you, Miss Turner, Now Let’s Rock!

Läs även: Det vore kul om människor tog lite ansvar

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu