Stockholms äldsta stadsdel är mer än en turistfälla, även om man förr ville riva den. Det är en minisemester som är värt allt. För den innehåller nästan 800 år av svensk historia inom ett par kvarter, skriver David Lindén.
Det är sommar och varmt. Ingen vettig människa skulle egentligen vilja vara i Stockholm, utan hellre ligga på en varm strand och göra ingenting. Men jag är här och anledningen är att jag igår hade det stora privilegiet att guida en grupp internationella medlemmar av en företagsgrupp. Vi tog oss till Gamla stan i Stockholm, för de ville höra berättelsen om Stockholms blodbad och återigen får man den nödvändiga påminnelsen hur spännande och fascinerande den stadsdelen har varit – och är.
En första etapp skulle jag säga är Stortorget, där Börshuset och Grillska huset finns. Detta är en fantastisk kombination av medeltid, upplysning och begynnande kapitalism. Själva Stortorget har varit stadens centrum sedan 1200-talet. Börshuset, som byggdes där gamla Rådhuset låg, inrymmer idag Svenska Akademien, och ”Grillska” är ett handelspalats för dem som blev rika genom Ostindiska kompaniet. Att stå på detta torg är nästintill tusen år av svensk historia och fullkomlig njutning. Men sedan kan man gå vidare.
Ett tips då är att gå längs med gränderna mot Riddarholmen och beskåda Riddarholmskyrkan. Den klassiska kungliga begravningskyrkan, som är vårt eget Saint Denise eller Westminster Abbey, är öppen på sommaren. Där har en rad svenska monarker begravts från Magnus Ladulås till Gustaf V.
Efter det kan man traska vidare tillbaka till Storkyrkan, nästan bredvid Stortorget. Där har många svenska kungar krönts och bland mina favoriter är kröningen av Kristian II, som var början på Stockholms blodbad. Men det är på många sätt en helt annan historia. I Storkyrkan finns också monumentet över Sankt Göran och Draken som beställdes av riksföreståndaren Sten Sture den äldre efter slaget vid Brunkeberg 1471. Sankt Göran, eller Örjan som han heter på svenska, dödar draken (Danmark) för att beskydda en jungfru (Sverige) och trots att detta är ett internationellt helgon har det blivit en symbol för stockholmsk och svensk frihetssträvan. Exempelvis är ”Örjanmotivet”, som man kan kalla det, vanligt förekommande i medeltida konst.
Slutligen kan man vandra över Stortorget, denna gång mot Blasieholmen och ner för Köpmangatan, Stockholms äldsta gata som namngavs i början på 1300-talet. Nere i backen står en bronsavgjutning av Sankt Göransmonumentet och kommer man ner för denna finns Österlånggatan, där man hittar Sveriges äldsta restaurang: ”Den Gyldene Freden” som grundades 1721. Berömd som stammishak för Carl Michael Bellman, Anders Zorn och många andra inom den svenska kultureliten. Inte minst för Svenska Akademien som möts där efter sina torsdagssammanträden, men det äts inte alltid ärtsoppa.
Så prova på Gamla stan i Stockholm i sommar.