SVT:s Uppdrag Granskning besannar alla fördomar. Ingen riksdagsledamot verkar bo på rätt plats, skriver David Lindén.
Om man skulle vara ironisk skulle man kunna säga följande: Ingen folkvald verkar ha koll på sitt boende. Det är larvigt, fjantigt och oerhört girigt. Alla vill bo hemma hos sina föräldrar och gör man inte det har man problem med relationer då man själv är skriven på en plats och familjen på en annan. Det vore helt enkelt anledning att bruka parterapi. Men det handlar självfallet inte om detta utan om något annat.
Girighet är en av de sju dödssynderna, definierade av Gregorius I, som var påve 590 till 604. Att tillskansa sig något man har rätt till, men som man ändå inte har rätt till torde vara en korrekt definition. I vart fall när det gäller SVT:s Uppdrag Gransknings uppföljare Maktens bostäder, där man försöker att identifiera var riksdagsledamöterna bor. Det är på många sätt lättare sagt än gjort, för de verkar ha lite för många bostäder på var och varannan plats. Syftet handlar alltid om att tillskansa sig pengar.
Det skulle kunna gå att skratta åt detta. Men det fastnar i halsen. Till att börja med handlar det om ett regelverk som inte fungerar och sen kan man skratta åt det faktum att ingen följer upp det. Ledordet som alltid upprepas är ”tillit”, men ett sådant ord går inte att uppfylla om ingen vill arbeta för det. Bara en sådan sak kan göra en vänlig själ upprörd. Men ett ytterligare tillägg är det faktum att det finns gråzoner i reglementet som öppnar upp för ännu mer felaktigheter. Min favorit är fortfarande riksdagsledamoten Jörgen Hellman (S) som tills han var 42 år gammal bodde hemma hos sina föräldrar och sedan bodde i en fastighet utan avlopp. Han sket helt sonika hos grannen enligt egen utsaga. En annan, som uppenbarligen visste att han skarvade, är Oskar Sjöstedt (SD) som skrev sig i en stuga i Västmanland och lät familjen bo kvar i Stockholm. Han har inte gjort något fel, men han vet att han använde reglerna till maximum. Det är inte heller snyggt.
Alla riksdagsledamöter är inte tjuvar, men vissa verkar vara lurendrejare. Det är ungefär intrycket man får när man ser Uppdrag Granskning. Därför blir man på många sätt lite bedrövad. Och det är svårt att hitta en lösning. Självklart ska man ha generösa regler och självklart ska hela Sverige leva, för att använda en klyscha. Men om man bara använder hedersuppdraget för att maximera sina egna bidrag bör man fundera på varför man är där.
Vill man göra skillnad för Sverige eller bli rik?
SVT:s Uppdrag granskning kan ses här:
Uppdrag granskning – Maktens bostäder, del 2 | SVT Play