Facebook noscript imageLindén: Världen revolutioneras med en puss
Kultur
Lindén: Världen revolutioneras med en puss
En kyss förändrar allt. Foto: Star Trek: The Original Series episode
En kyss förändrar allt. Foto: Star Trek: The Original Series episode

När Nichelle Nichols kysste sin motspelare William Shatner i Stark Trek-avsnittet Platons barnbarn 1968 inledde detta acceptansen för multietniska äktenskap. Många blev upprörda, men det blev inga kravaller, skriver David Lindén.

För de flesta är årtalet 1968 associerat med revolutioner: den sovjetiska invasionen av Prag, USA:s inbladning i Vietnamkriget och studentkravaller i hela västvärlden. De som är intresserade av historia och sociala förändringar måste förhålla sig till 1968. Vad som glöms bort är det faktum att alla revolutioner inte börjar med storskaliga smällar eller kravaller. Det kan till och med vara något så oskyldigt som populärkultur.

År 1967 hade USA:s högsta domstol upphävt förbudet mot blandäktenskap, som vissa amerikanska delstater hade kvar sedan tiden efter amerikanska inbördeskriget. Om du var svart, asiat eller tillhörde ursprungsbefolkningen fick du inte gifta dig med en vit och vice versa. Det är svårt att förstå i dag, men delar av USA hade en lagstiftning som apartheidregimens Sydafrika nickade gillande åt eller för den delen hade applåderats i Nazityskland. Rasåtskillnaden skulle gälla inte bara på bussar, toaletter och tåg, utan även i sängkammaren.

Ett år senare bestämde sig den populära tv-serien Star Trek, som skapades 1966 och handlar om rymdskeppet USS Enterprise, att sända avsnittet Platons barnbarn. Skådespelerskan Nichelle Nichols, som gick bort i söndags, hade anställts för att spela löjtnanten Nyota Uhura, som var motparten till William Shatner som spelade skeppets kapten James T. Kirk. Att ha en färgad skådespelerska i den rollen var bara det revolutionerande och det fulländades med avsnittet där besättningen blir kidnappad av utomjordingar.

I en tortyrscen tvingas löjtnant Uhura och kapten Kirk att kyssa varandra, vilket de också gör. Det var den första kyssen mellan en färgad och vit person i amerikansk tv-historia. Den har blivit ikonisk och det är lätt att inse varför: en kommersiell tv-serie tog ställning för något som idag kan tyckas som självklart. Men det gjordes inte med buller och bång utan lågmält och som en del i ett vanligt avsnitt. Senare har personerna bakom serien berättat att man var orolig för hur tittare i södra USA skulle tolka det hela, men folkstormen uteblev. I stället fick man mest beundrarpost hittills i Star Treks historia. Kanske handlade det om att de flesta helt enkelt ryckte på axlarna: Högsta domstolens beslut sågs som en självklarhet och endast en grupp rabiata extremister tyckte det var viktigt att fortfarande bråka om det.

Nichelle Nichols karriär fortsatte och hon ses idag som en av de riktigt ikoniska afroamerikanska skådespelerskorna. Men hon har själv sagt att hon var medveten om att scenen med William Shatner på ett sätt kom att definiera henne. Hon blev en av de historiska personerna i den amerikanska medborgarrättsrörelsen och detta visar vad slumpen kan skapa. För att parafrasera Henrik Ibsen så skriver vi människor historia, men historien skriver också oss. Det går inte att bestämma hur man kommer att bli ihågkommen. Lyckligtvis är Nichelle Nichols eftermäle gott. Den där kyssen i Star Trek åstadkom positiv förändring.

Läs även: Ge inte bort andra dokument till andra länder

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu