Den till livstid dömde spionen Peyman Kia krävs på skatt för de pengar han fick från Ryssland för att spionera på Sverige, rapporterar Expressen. Detta eftersom han inte har deklarerat inkomsten.
I tingsrätten ställde sig både Peyman Kia, 43, och hans tillika spioneridömde bror Payam Kia, 36, nekande till samtliga spionerianklagelser. Domen blev trots det fällande.
Men i hovrätten vände Peyman Kia och bekräftade kontakter med rysk underrättelsetjänst samt att han fått ersättning för att lämna ut material till dem. Enligt Peyman Kia fick han 70 000 amerikanska dollar och 10 000 av dessa ska ha gått till hans broder.
I de två extraförhör som hölls innan hovrätten inledde sin rättegång hävdade Peyman Kia att det var pengarna som motiverade honom till kontakt med den ryska underrättelsetjänsten.
Men när Skatteverket nu har påbörjat en granskning av Peyman Kias ryska spioninkomster har han gjort en tvärvändning i frågan, rapporterar Expressen. Till skattegranskarna påstår han nu att han och brodern inte har tagit emot några pengar och att de tidigare utfästelserna var lögner.
Avfärdar tvärvändning
Skatteverket ändrar emellertid inte sin bedömning och hänvisar till domen från hovrätten. Enligt dem ska skatt betalas oavsett om pengarna tjänats in på lagligt eller olagligt vis och därav sköntaxeras Peyman Kia för de påstådda inkomsterna från GRU, den ryska underrättelsetjänsten.
Den spioneridömde mannens tvärvändning lämnar Skatteverket därhän och de lutar sig bland annat mot utredningen från Säpo samt deras hemliga telefonavlyssning när de gjorde en kartläggning av Peyman Kias och hans frus ekonomi.
Bröderna Kia har iranskt påbrå och den äldre brodern Peyman dömdes till livstids fängelse för grovt spioneri i hovrätten. Den yngre brodern Payam är å sin sida dömd till nio år och tio månaders fängelse för grovt spioneri.
Peyman Kia var vid gripandet 2021 en högt uppsatt chef på Livsmedelsverket. Sedan tidigare hade han en mångårig bakgrund inom underrättelsevärlden. Han har bland annat arbetat på Säpo, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must, samt på Försvarsmaktens högkvarter. Enligt domen mot honom ska han ha sålt vidare statshemligheter till Ryssland.