En majoritet av paraplyorganisationen LO:s 14 förbund har ställt sig bakom en uppdaterad uppgörelse kring las med Svenskt Näringsliv. Men flera av förbunden, bland annat Service- och kommunikationsfacket, Seko, och Byggnads, säger fortsatt nej.
– Vi har enats, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl på pressträffen tillsammans med LO:s ordförande Susanna Gideonsson och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
– Det känns bra att vi som parter kan säga att vi är överens, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson men understryker att också LO:s representantskap ska ta ställning till LO-styrelsens rekommendation i nästa vecka.
– Vi har nått ganska långt efter det att vi sade nej förra året, då hade vi inte fått de bitar vi ville, säger Gideonsson.
På den tiden handlade det särskilt om frågan om anställningstrygghet där LO inte tyckte att deras medlemmar skulle få tillräckligt stor trygghet.
Torbjörn Johansson uppger att det finns flera bra saker som tillkommit, också för förbund som i slutändan inte vill ansluta sig till avtalet.
Under hösten har las-förhandlingarna väckts till liv igen av de resterande LO-förbunden som valde att inte haka på överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK för ett år sedan. Bara IF Metall och Kommunal beslutade sig då för att koppla på.
Men resterande LO har också velat ha bättre omställningsförsäkringar varvid förhandlingarna med Svenskt Näringsliv tog ny fart efter sommaren.
Tänker rösta nej
I går kväll valde en majoritet av LO-förbunden, under stort hemlighetsmakeri, att anta den nya uppgörelsen med Svenskt Näringsliv.
Några förbund har hela tiden varit emot förändringarna av anställningsskyddet. Byggnads meddelade i går kväll att de tänker rösta nej. Ett annat är Seko.
På Transportarbetareförbundet är de inte heller nöjda.
– Vi tycker att man ger bort väldigt mycket trygghet i anställningen mot någon form av trygghet vid arbetslöshet. Man riskerar att förlora sitt arbete på mer eller mindre godtyckliga grunder, säger Magnus Falk, samhällspolitiskt chef på Transport, till Expressen.
I enkelhet kan las-uppgörelsen beskrivas som att arbetsgivarna köper flexiblare uppsägningsrätt och betalar med generösare omställningsvillkor vid uppsägningar.
Även om en majoritet i LO-styrelsen nu sagt ja avgörs frågan av LO:s representantskap senare. Sedan är det upp till varje enskilt förbund att bestämma om man vill haka på.
Nya regler kan gälla oktober 2022
Enligt Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl kan de nya las-reglerna börja gälla inom ett år.
– Förhoppningsvis kommer det inträffa den 1 oktober 2022, när lagstiftningen är på plats och blir tillämplig, säger han.
Principöverenskommelsen som nu har träffats mellan LO och Svenskt Näringsliv innebär att parterna är förpliktigade att ingå huvudavtalet om de lagändringar på området som parterna gjort upp om klubbas i riksdagen.
Avtalet blir sedan i sin tur tillämpligt för företag och anställda på arbetsmarknaden i den takt som olika förbund ansluter sig.