Facebook noscript imageLöfven: Ångrar inte ”Mitt Europa bygger inte murar”
Politik
Löfven: Ångrar inte ”Mitt Europa bygger inte murar”
Stefan Löfven har lämnat uppdraget som partiordförande för Socialdemokraterna. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Stefan Löfven har lämnat uppdraget som partiordförande för Socialdemokraterna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

2015 höll Stefan Löfven tal på Medborgarplatsen och förkunnade: ”Mitt Europa bygger inte murar”. Senare har Socialdemokraterna ändrat retorik kring invandringen. Men Löfven ångrar inte sina ord berättar han i en intervju med Aftonbladet.

Under hösten 2015 kom som mest över 10 000 migranter i veckan till Sverige för att söka asyl.

Samma höst, 6 september, stod statsminister Stefan Löfven inför en entusiastisk folksamling på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm och utropade ”Mitt Europa bygger inte murar”. På våren samma år hade Löfven svarat ”Nej, det finns ingen gräns” på frågan om det fanns något tak för hur många flyktingar Sverige kunde ta emot.

Stefan Löfven är fortfarande statsminister men har precis – under den pågående partikongressen – lämnat över partiledarskapet för Socialdemokraterna till Magdalena Andersson. I en intervju med Aftonbladet säger Löfven att han inte ångrar sitt uttalande på Medborgarplatsen.

– Nej. För poängen var just ”mitt Europa”. Klarar inte Europa att göra det då blir det svårt för enskilda länder. Då får Sverige, Tyskland och några länder till ta hela ansvaret. Hade vi gjort det här tillsammans, då hade vi haft en helt annan situation, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Bara någon månad efter uttalandet på Medborgarplatsen, 24 november 2015, kom andra besked från Stefan Löfven och Socialdemokraterna. Nu skulle Sverige anpassa asylmottagandet till ”EU:s miniminivå”.

– Det smärtar mig att meddela att Sverige inte längre klarar att ta emot asylsökande på den höga nivå som nu sker. Vi måste därför skapa ett tillfälligt andrum för svenskt flyktingmottagande, sade Löfven i ett pressmeddelande.

Har Sveriges asylmottagandet anpassats till EU:s miniminivåer? i jämförelse med grannlandet Danmark har det svenska asyl- och anhörigmottagandet varit mycket högt även sedan Stefan Löfvens regering 2016 ändrade reglerna.

Sedan 2016 har Sverige utfärdat motsvarande lite drygt ett Malmö med uppehållstillstånd till asyl- och anhörigmigranter (till och med maj 2021) – 369 819 stycken. Det är mer än åtta gånger fler än Danmark som under samma period utfärdat 45 829 uppehållstillstånd.

Totalt har Sverige under Stefan Löfvens tid som statsminister utfärdat uppehållstillstånd till 814 216 personer – motsvarande 7,9 procent av Sveriges befolkning. I siffran ingår förutom asyl- och anhörigmigranter även bland annat arbetskraftsinvandrare och EU/EES-medborgare.

Pelle Zackrisson