Facebook noscript imageLöfven: Begränsning av public service hot mot demokratin
Politik
Löfven: Begränsning av public service hot mot demokratin
Stefan Löfven.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Stefan Löfven. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

På statsministerns frågestund i riksdagen ville Ulf Kristersson (M) att statsminister Stefan Löfven (S) förklarar vad han menade i SVT:s "30 minuter" i onsdags vad gäller hotet mot den svenska demokratin.

Löfven uppgav under frågestunden att SD vill begränsa public service och att de har en målbild om en utveckling som i Ungern och Polen. Statsministern hänvisade också till "någon kommun i Skåne" där SD har makten och där man gjort sig av med "så gott som" alla nämnder och infört en nämnd.

Men moderatledaren Ulf Kristersson varnar statsminister Stefan Löfven (S) för att anklaga oppositionen för att vara odemokratisk.

Det är en farlig väg, det skadar sammanhållningen i vårt land, sade han.

Det är anklagelser man brukar höra från regimer i länder som inte är demokratiska, sade Kristersson vidare.

Enligt honom visar Löfvens anklagelser att socialdemokratin är på väg utför.

Löfven förnekar att han kallat "oppositionen" för odemokratisk och uppgav i riksdagen att kritiken mot M handlar om att Kristersson gärna vill "kroka arm" med SD. Löfven lade till att han betraktar Kristersson som demokrat.

Löfven: SD vill begränsa public service

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch ville veta om statsministern verkligen anser att Sveriges demokrati är hotad.

Det beror på vilken utveckling landet får. Vi har en stark demokrati i grunden, men man måste värna demokratin, förstärka demokratin, ingenting kan tas för givet, sade Löfven.

Han pekade på framförallt Ungern och Polen, men även USA och varnade för utvecklingen där.

Min poäng är, ta ingenting för givet. Svaret på frågan är att det beror på vilken utvecklingen vi väljer själva, sade Löfven.

Löfven antydde att SD inte skulle vilja låta alla vara med och styra landet.

Antagligen är det några som inte ska vara med. Jag vet inte vilka. Den frågan måste ställas till SD, sade han.

Löfven hävdade att SD vill begränsa public service och att de har en målbild om att utvecklingen ska se ut som i Ungern och Polen. Statsministern hänvisade också till "någon kommun i Skåne" där SD har makten och där man gjort sig av med "så gott som" alla nämnder och infört en nämnd.

Det var ett antal förtroendevalda som inte är med längre. Det är en begränsning av demokratin, enligt mitt sätt att se, sade Löfven.

KD-ledaren Ebba Busch drog slutsatsen att Löfven faktiskt påstår att demokratin är hotad vid ett regeringsskifte med KD och M vid regeringsmakten.

Det finns många dåliga förslag som partier här driver, men jag har faktiskt inte fog för att säga att något enda parti driver förslag som skulle innebära inskränkningar i yttrandefriheten eller i våra fria medier, eller att man inte står upp för rättsstatens principer, sade Busch.
 

Jimmy Åkesson: "Det där är bara halmgubbar"

SD-ledaren Jimmie Åkesson ansåg att Löfvens debattnivå var "ovärdig".

– Jag vet inte vad han syftar på, jag hör aldrig några exempel, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson. Jag vet inte hur stort public service man måste ha för att räknas som en demokratisk stat. Jag vet inte om finansieringen av public service har så mycket med demokrati att göra, utan det är ju helt andra saker.

– Det där är bara halmgubbar. Det är inte på riktigt, det är lögnaktigt. Han vill polarisera för att behålla makten, säger Åkesson.

Även Anders Ygeman (S), statsråd i regeringen, gjorde i SVT-programmet "30 minuter" gällande att en bantning av public service tillsammans med andra uttalanden är ett hot mot demokratin, cirka 22 minuter in i programmet.

Både Danmark och England har genomfört neddragningar i public service. 

TEXT: Peter Wallberg/TT/Nyhetsredaktionen

TT Nyheter