Det är inte läge att lätta på coronarestriktioner nu. Men från den 1 juni kommer nya publiktak för kultur- och idrottsverksamheter att gälla. Om rekommendationer följs kan det bli en mer normal tillvaro i september.
Smittspridningen är fortfarande omfattande i Sverige och det är inte läge att slappna av än, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff. Han betonar att stundande Kristi himmelsfärdshelg behöver firas i den allra närmaste kretsen.
– Det är bara tillsammans som vi kan ta oss ur den här krisen. Även om vi nu kan se en minskning på nationell nivå är smittspridningen kvar på en hög nivå, säger Löfven.
Läs även: Expertpanel: Sveriges coronastrategi räckte inte
Lättnader har tidigare aviserats för bland annat publik på kultur- och idrottsevenemang, tänkta att träda ikraft den 17 maj.
– Efter avstämning med regionerna kan vi konstatera att vi inte är där i dag, säger Löfven.
Regeringen har därför fattat beslut om att de justerade reglerna kan träda ikraft den 1 juni.
Ett annat besked är att restauranger kan ha öppet till klockan 22.30 från den 1 juni. I dag måste de stänga klockan 20.30.
Fasa ut
För knappt ett par veckor sedan gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram tydliga indikatorer på när och hur Sverige ska kunna återgå till en mer normal situation.
Rapporten lämnas senare i dag till regeringen och är mer konkret om olika nivåer för smittspridningen än vad tidigare rapporter har varit. Dessutom ska FHM prioritera bland de olika restriktionerna utifrån deras effekt på smittspridningen.
– Det här kommer att ske successivt. Även om en stor del av begränsningarna avskaffas kommer det finnas kvar behov av övervakning av utbrott av kluster i samhället, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Läs även: Studierna om covid-19 som du kanske missat under veckan (v.18)
– Det finns hos regionerna en berättigad oro att gå för fort fram. Det finns stora regionala skillnader.
Redovisningen är ett viktigt underlag i regeringens arbete med att ta fram en nationell plan för hur restriktionerna successivt ska kunna anpassas, fasas ut eller helt tas bort.
Nytt normalläge
I uppdraget ingår också att Folkhälsomyndigheten ska analysera vad ett nytt normalläge innebär. För även när pandemin är under kontroll är det inte säkert att allt blir som förr. Alla kommer inte att vara vaccinerade och nya mutationer kan uppstå.
FHM ska ge en prognos för när ett eventuellt nytt normalläge kan uppstå och om de ser behov av fortsatta restriktioner eller rekommendationer då. Det kan till exempel handla om fortsatt kapacitet för testning, ytterligare vaccinering, att undvika trängsel och beredskap för nya utbrott.
Text: Maria Davidsson/TT
fakta
Vad handlar det om?
Beslutet om ändringar i begränsningsförordningen berör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som omfattas av ordningslagen. Till exempel konserter, teaterföreställningar, idrottsevenemang, demonstrationer och religiösa möten.
I dag får högst åtta personer samlas, men det finns ett färdigt förslag med förändringar på regeringens bord.
Förslaget innebär att maxtaket på åtta personer till en början ska finnas kvar inomhus, men att 50 personer kan tillåtas om det finns sittplatser. Vid utomhusevenemang ska taket kunna höjas till 500 personer om det finns anvisade sittplatser, annars gäller max 100 personer. För motionslopp föreslås högst 150 personer.
I takt med att smittläget förbättras ska deltagarantalet sedan kunna höjas.
Dessutom föreslås att stadigvarande tivolinöjen, som Liseberg och Gröna Lund, ska få samma regler som gäller för andra nöjesparker och djurparker och därmed undantas från max åtta-reglerna.
Från början föreslogs att de nya reglerna skulle träda i kraft den 11 april. Sedan sköts beslutet upp till den 3 maj, därefter till den 17 maj och nu föreslås den 1 juni.
Källa: Folkhälsomyndigheten, regeringskansliet.