Facebook noscript imageLundinföreträdare åtalas för folkrättsbrott
Nyheter
Lundinföreträdare åtalas för folkrättsbrott
Ian Lundin, ovan och Alex Schneiter, nedan till vänster åtalas idag vid Stockholms tingsrätt. Foto: Fredrik Persson/TT, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Stian Lysberg Solum/NTB/TT
Ian Lundin, ovan och Alex Schneiter, nedan till vänster åtalas idag vid Stockholms tingsrätt. Foto: Fredrik Persson/TT, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Två företrädare för dåvarande Lundin Oil AB åtalas för medhjälp till folkrättsbrott i Sudan 1999-2003.

De två, Ian Lundin och Alex Schneiter, ordförande respektive tidigare vd misstänks för att ha medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar i syfte att säkra bolagets oljeverksamhet i södra Sudan, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Min klient bestrider ansvar och han är besviken över att polis och åklagare inte kan ta till sig fakta, säger advokat Torgny Wetterberg, som företräder ordförande Ian Lundin i processen.

En av de tilltalade åtalas för medhjälp under perioden maj 1999–mars 2003 och den andra under perioden oktober 2000–mars 2003. De två åtalade hade enligt åklagaren det avgörande inflytandet över Lundin Oils verksamhet i Sudan.

Han beskriver torsdagens åtalsbeslut efter drygt elva års förundersökning som ”uppseendeväckande felaktigt”.

– De kan aldrig få några fällande domar. Det brister rakt igenom på alla punkter. Så från vår sida framstår tyvärr det här åtalsbeslutet som ett resultat av oskicklighet och oförmåga på Åklagarmyndigheten att erkänna att de borde ha lagt ned den här förundersökningen för länge sedan, säger Wetterberg.

– Det är väldigt beklagligt, tillägger han.

I samband med åtalet yrkas också förverkande från Lundin Energy AB om ett belopp av 1 391 791 000 kr, vilket enligt åklagaren motsvarar värdet av den vinst om 720 098 000 kr som bolaget gjorde vid försäljningen av verksamheten 2003.

Omfattande bevisning

Bevisningen i ärendet är omfattande och består av flera olika delar. En del syftar till att styrka huvudbrottet – folkrättsbrott, grovt brott – som har begåtts av okända personer inom den sudanesiska regeringen samt militären och regimallierad milis.

”Den huvudsakliga bevisningen här består av ett stort antal civila som blivit utsatta för anfall. Vi kommer också att höra vittnen som arbetat med och studerat situationen i Sudan och som bland annat träffat flyktingar och hört deras berättelser. Dessutom åberopar vi skriftlig rapportering från området, främst från FN och andra internationella organisationer samt från journalister som bevakat området”, säger kammaråklagare Karolina Wieslander enligt pressmeddelandet.

Enligt Wetterberg är det ingen på företaget som gjort något fel under åren med verksamhet i Sudan.

– Tvärtom, under den tid man var där hjälpte man civilbefolkningen i väldigt hög utsträckning.

– När man drog sig ur 2003 fanns det väldigt gott hopp om att det skulle bli fred i hela södra Sudan, den fredsprocess som ledde till självständigheten för Sydsudan hade då inletts.

Övrig bevisning syftar till att styrka att de åtalade medverkat till att folkrättsbrottet begåtts. Här handlar bevisningen bland annat om hur organisationen inom bolaget och den interna rapporteringen om situationen i Sudan sett ut samt vilken kommunikation som skett med den sudanesiska regeringen. I denna del åberopas flera vittnen med koppling till verksamheten och omfattande skriftlig bevisning.

Läs även: Lundin Energy bekräftar oljefynd i Nordsjön

fakta

Elva års utredning är i mål

För elva år sedan inledde Internationella åklagarkammaren i Stockholm en förundersökning kring misstänkta krigsbrott i konflikten i södra Sudan. Nu åtalas två tidigare toppar på Lundin Oil för grov medhjälp till folkrättsbrott i Sudan.

1997 till 2003

Lundin Petroleums bedrev verksamhet i södra Sudan, där ett inbördeskrig samtidigt rasade. Bolaget anklagades av bland andra Amnesty International för att ha förvärrat konflikten med sin närvaro.

2010

En förundersökning inleddes kring misstänkta krigsbrott i konflikten i södra Sudan vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm. Detta sedan European Coalition on Oil in Sudan (Ecos) anklagat bland andra Lundin Oil, som bytt namn till Lundin Petroleum, för att ha hjälpt regimen i Sudan att tvinga bort lokalbefolkningen för att underlätta oljeprospektering i det oljeblocket 5A i södra Sudan.

Syftet med den svenska förundersökningen var i första hand att se om krigsbrott begåtts och i andra hand om det fanns en svensk koppling.

2016

Lundin Petroleums vd Alex Schneiter och bolagets ordförande Ian Lundin kallas till förhör om bolagets roll i misstänkta folkrättsbrott i södra Sudan. Båda delges misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan.

2017 – hösten

Lundin Petroleums advokater önskar att huvudåklagaren Magnus Elving ska petas från det omfattande målet. De anser att han röjt sekretessbelagda uppgifter och är jävig. Elving menar dock att ingen känslig information röjts. Ärendet prövas av riksåklagaren.

2017 – slutet

Förundersökningsledare Magnus Elving lämnar sitt uppdrag på grund av sjukskrivning. Ny förundersökningsledare blir Henrik Attorps, som sedan tidigare varit en av flera åklagare i utredningen.

2018 – februari

Riksåklagaren Anders Perklev meddelar sitt beslut att inte peta kammaråklagare Magnus Elfving som förundersökningsledare i utredningen mot Lundin Petroleum efter advokaternas anmälan 2017.

2018 – oktober

Regeringen godkänner Åklagarmyndighetens ansökan om att väcka åtal mot Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter för grovt folkrättsbrott i Sudan.

Det rör sig om en allvarlig brottsmisstanke och det finns också en klar anknytning till Sverige, sade justitieminister Morgan Johansson (S).

2018 – november

Lundin Petroliums ordförande Ian Lundin begär att Högsta förvaltningsdomstolen undanröjer regeringsbeslutet den 18 oktober som gav grönt ljus att åtala honom för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan. Lundin begär överprövning eftersom han anser att justitieminister Morgan Johansson (S) är jävig.

2019 – mars

Högsta förvaltningsdomstolen avvisar oljebolaget Lundin Petroleums ansökan om rättsprövning. Därmed står Åklagarmyndighetens beslut fast och bolagets ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter kan åtalas för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan mellan 1997 och 2003.

Källa: TT