
Sveriges fängelser bjöd på lyxig julmat med trerätters och specialanpassade rätter medan många äldre fick nöja sig med enklare menyer. Kontrasten mellan lyx och nedskärningar har väckt stark kritik från både anhöriga och personal.
Enligt uppgifter från Dagens Juridik bjöds de intagna på flera svenska anstalter på ett festligt julbord.
På Kumla-anstalten serverades fiskgratäng med saffran, prinskorvar och köttbullar på julafton, följt av hjortstek med palsternacksmos till nyår.
På Rödjan-anstalten bjöds det på tre serveringar till lunch. Först serverades en entrétallrik med gravad lax, sill, kalvsylta, julskinka och rödbetssallad. Därefter följde varmrätter som Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, rödkål och revbensspjäll. För de som inte åt fläsk fanns det kycklingprinskorvar och ugnstekt kalkon. Som avslutning serverades Ris à la Malta.
Även Hall-anstalten bjöd på omfattande julmat. Till lunch serverades olika sorters sill, gravad lax, skinka och rostbiff. På kvällen dukades det upp med köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse och rödbetssallad, följt av juledamer och pepparkakor till dessert.
Redan förra året väckte fängelsernas julmat stor uppmärksamhet. När Hall-anstaltens chef Johan Molinder publicerade årets meny utbröt en het debatt på sociala medier.
– Jag vet sedan tidigare att Kriminalvårdens verksamhet väcker intresse. En halv miljon visningar på X säger ju en del om det intresset. Inlägget fick spridning utomlands också, bland annat i Iran, sade Molinder till TT.
Kommuner skär ner på jultraditionen
Samtidigt fick äldreboenden i Gislaved och Älvdalen skala ned på sina julbord. I Gislaved tog man bort de traditionella julborden i äldreboendenas restauranger, där hemmaboende pensionärer tidigare kunde äta tillsammans med boende och anhöriga till reducerat pris. Istället fokuserade de på enklare menyer för de boende under själva juldagarna.
Cecilia Blidö, måltidschef i Gislaved, underströk att de prioriterade måltiderna under julhelgen.
– Vårt uppdrag är den primära målgruppen som är våra äldre på boendena i det fallet. Vi tycker att det är jätteviktigt att vi lägger energin på att servera måltider över de dagarna när julen inträffar, sade hon till P4 Jönköping.
Men beslutet möttes av protester.
– Det måste ju kunna bli en trevlig stund tillsammans med anhöriga, sade Tord Nilsson, en pensionär som tidigare uppskattat gemenskapen vid julborden.
I Älvdalen bestod julaftonens julbord endast av kalla rätter som sill, julskinka och Ris á la Malta, vilket utlöste missnöje bland anhöriga.
– Jag är så besviken, jag har varit i kontakt med kostenheten och tycker att de gamla ska få en julmåltid värd namnet, sade en upprörd anhörig till Siljan News.
Anna-Lena Lindholm, kostchef i Älvdalen, menade att kommunen hade tänkt igenom beslutet.
– Vi har tänkt på de äldres smakupplevelse över julhelgen och delat upp maten så att de kan få alla smakupplevelsen som vi förknippar med julen, sade hon till Siljan News.
Privatperson samlar in pengar till julbord
I Särna tog privatpersonen Stefan Sjögren saken i egna händer. Han samlade in pengar för att kunna erbjuda de äldre ett traditionellt julbord genom catering.
– Vi har nu 3500 kronor att handla för om det inte kommer in fler bidrag. Klarar jag inte av att få ihop så mycket så det räcker till en ordentlig catering så får jag väl steka lite prinskorv själv, för nog ska de äldre få lite mer än bara en kall lunch som julbord, sade Sjögren till Siljan News.
Hemlagade köttbullar räddade julfirandet
Särnas grannkommun Malung-Sälen valde en mer traditionell väg. Där kompletterades julaftonens meny med både hemlagade köttbullar och prinskorv till kvällens Janssons frestelse.
– Vi köper köttfärsen från Karelius, så den är lokal och köttbullarna i köket i Malung är redan rullade och infrysta, berättade Jennie Eriksson, enhetschef för äldreomsorgens kost. Hon tillade att köttbullarna skulle rullas för hand även i kommunens norra del.
Precis som i Älvdalen valde även Malung-Sälen att sprida ut julrätterna över flera dagar.
– De äldre orkar inte alltid äta så mycket, men genom att fördela rätter på flera dagar så får de ändå ta del av julmaten, sade Eriksson till Siljan News.
Kritik på sociala medier
Julmaten på äldreboenden mötte också kritik på sociala medier. En användare på plattformen X skrev: ”Detta är skammens Sverige.”
Detta är skammens Sverige, varje år får vi bilder på vad som serveras på våra äldreboenden.
— 🇸🇪 Lilla My 🇸🇪 (@LundblomMy) December 29, 2024
Vilka är ni kräk i kommunerna som tycker detta är okej? Vilka är ni som jobba på boenden som accepterar detta?
Det är vad ni ska fylla era tidningar med @Aftonbladet @Expressen @DN_Sthlm pic.twitter.com/1LfhcLaAFh
Kontrasterna mellan institutionerna är tydliga. Medan Rödjan-anstalten serverade trerätters julbord med alternativ för olika kostpreferenser, valde kommunerna olika vägar - från Älvdalens kalla rätter till Malung-Sälens hemlagade köttbullar.
Stöd oss genom att bli prenumerant.