Facebook noscript imageM-förslag om adhd-tester sågades – Socialstyrelsen inför liknande riktlinjer
Nyheter
M-förslag om adhd-tester sågades – Socialstyrelsen inför liknande riktlinjer
Finansregionråd Irene Svenonius (M) fick mycket kritik i valrörelsen om förslaget att frivilligt snabbtesta barn och ungdomar för adhd i utanförskapsområden. Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT
Finansregionråd Irene Svenonius (M) fick mycket kritik i valrörelsen om förslaget att frivilligt snabbtesta barn och ungdomar för adhd i utanförskapsområden. Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

Moderaternas Iréne Svenonius adhd-utspel under valrörelsen väckte stark kritik från flera håll. I dagarna släppte Socialstyrelsen nya nationella riktlinjer för vård och stöd vid adhd och autism. Enligt Moderaterna påminner de nya riktlinjerna om de förslag Iréne Svenonius lade fram under valrörelsen.
– Jag välkomnar det. Jag förutsätter att den nya vänstermajoriteten i Region Stockholm kommer att följa Socialstyrelsens nya riktlinjer, säger Iréne Svenonius (M) till Bulletin.

Moderaterna i Region Stockholm föreslog under valrörelsen att barn i utsatta områden skulle erbjudas frivilliga snabbtester för adhd. Syftet med förslaget, som initierades av finansregionrådet Iréne Svenonius (M), var att tidigt fånga upp barn med adhd för att kunna erbjuda rätt stöd. Detta skulle enligt Moderaterna verka förebyggande och minska risken att barn hamnar i utanförskap och rekryteras till kriminella gäng.

Enligt förslaget skulle barnen kunna testas på en barnavårdscentral i femårsåldern, och avsikten var att alla barn skulle ges samma förutsättningar till jämlik vård. Moderaterna hänvisade till en sammanställning från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, som visar på att etniskt svenska barn medicineras för adhd tre gånger så ofta som utrikesfödda barn. Moderaterna betonade att testerna skulle vara frivilliga.

Kritik från flera håll

M-förslaget väckte en hel del uppståndelse i media. Utspelet fick kritik för att vara en ”quick fix-lösning” och att budskapet var gravt förenklat. Kritiker hävdade även att förslaget skuldbelade utlandsfödda och var rasistiskt.

– Jag är övertygad om att även Moderaterna ser den komplexa bilden av gängkriminalitet, men att man nu ger väljarna ett förenklat budskap inför valet, sa Tatja Hirvikoski, docent i klinisk psykologi vid Karolinska institutet.

Aida Hadzialic, tidigare socialdemokratiskt oppositionsregionråd i Stockholm, var kritisk till förslaget och menade att det saknade verklighetsförankring.

Socialstyrelsens nya riktlinjer

I Socialstyrelsens nya riktlinjer framgår att det finns stora skillnader i vården och stödet till personer med adhd och autism i Sverige. Det framgår även att ”insatserna behöver bli mer jämlika”, och att ”grupper där funktionsnedsättningarna ofta missas, är personer med annat förstaspråk än svenska”.

En lite annorlunda formulering jämfört med Moderaterna, som istället föreslog att frivilligt snabbtesta barn och ungdomar i utanförskapsområden.

I de nya riktlinjerna står det även att tidiga insatser kan minska svårigheterna för personer med adhd eller autism, samt att det är viktigt att hålla ihop insatserna.

I en debattartikel i DN skriver flera artikelförfattare från Socialstyrelsen att minst 25 procent av alla intagna i kriminalvården uppskattas ha adhd. ”Studier visar också att 40–50 procent av de barn som är placerade på låsta Sis-hem har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. ”Med tidig upptäckt och framför allt tidigare insatser skulle detta kunna förhindras”, skriver de.

Finns det något stöd för förslaget som Moderaterna la fram före valet om att snabbtesta barn för adhd i utanförskapsområden i era nya nationella riktlinjer för vård och stöd vid adhd och autism?
– Socialstyrelsen har inom ramen för de nationella riktlinjerna inte gjort någon bedömning av frågan, uppger Mattias Fredricson, enhetschef vid Socialstyrelsen.

Välkomnar riktlinjerna

Iréne Svenonius (M) välkomnar de nya riktlinjerna och ångrar inte de utspel som gjordes före valet. I hennes förslag framgick även vikten av tidiga insatser för att skapa rätt förutsättningar.

– Retoriken i valrörelsen var generellt väldigt uppskruvad och ganska många gjorde sitt bästa för att medvetet misstolka förslag från politiska motståndare. Möjligen kunde vi ha kommunicerat vårt förslag annorlunda, men vi pekade ut en viktig orättvisa i vården kring adhd och det är ingenting jag ångrar. Många kritiker tycktes dessutom ignorera att förslaget såklart byggde på frivillighet.

Nu hoppas Iréne Svenonius att den nya vänstermajoriteten i Region Stockholm kommer att följa Socialstyrelsens nya riktlinjer.

– Jag hoppas att regionen nu genomför insatser som kommer till rätta med underdiagnostiseringen i framför allt utanförskapsområdena. Exakt hur detta ska göras är upp till professionen, men enklare frivilliga tester eller bedömningar som vid behov resulterar i en längre utredningen tror jag kan vara en möjlig väg framåt.

Läs även: Blockerade E4:an i klimataktion – tolv klimataktivister döms för sabotage

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu