Statsminister Stefan Löfven (S) har på nytt angripit M-ledarens syn på SD. Ulf Kristersson slår nu tillbaka.
"Löfven leder en inkompetent regering", kontrar han.
"När Stefan Löfven personligen tar täten i Socialdemokraternas väl dokumenterade smutskastningsstrategi är syftet uppenbart för alla", skriver Kristersson på Facebook.
Enligt M-ledaren vill Löfven slippa tala om de stora problemen i Sverige och sina egna politiska misslyckanden.
Kristersson pekar på "haveriet" med coronatestningen och med vaccinationen. Han anser även att regeringen misslyckats med att bekämpa brottsligheten och med att skapa jobb.
M-ledaren kritiserar Löfven för att leda en "inkompetent och handlingsförlamad" regering.
Det politiska grälet mellan de två rivalerna om statsministerposten blossade upp sedan Löfven gjort ett inlägg på Facebook på lördagsmorgonen.
Bakgrunden till Löfvens inlägg är en intervju som M-ledaren Ulf Kristersson gjort med Göteborgs-Posten (GP).
Kristersson har tidigare öppnat för att en M-ledd regering ska kunna samarbete med SD i olika frågor. Men i intervjun utesluter M-ledaren inte att en eventuell M-ledd regering efter valet har ett mer formaliserat samarbete med SD, som kan bygga på någon form av dokument.
De stora frågorna
Ett sådant dokument kan dock inte jämföras med det omfattande januariavtalet mellan den rödgröna regeringen och Centern och Liberalerna, enligt Kristersson.
– Att det ska handla om de stora frågor som en ny regering ska föra ny politik om, det är alldeles självklart, säger han till GP.
M-ledaren nämner kriminalitet, invandring, integration, energipolitik och stora delar av den ekonomiska politiken som exempel.
Kristersson vill inte ha med SD i en borgerlig regering, men kan i intervjun tolkas som att han inte stänger dörren för att släppa in politiska tjänstemän i regeringskansliet för att underlätta ett samarbete.
På GP:s fråga svarar Kristersson att den är alldeles för tidigt väckt.
Snabb förflyttning
"Det är helt nya och avgörande besked", skriver Löfven i sin tur på Facebook. Han påminner om att Kristersson för tre år sedan uppgav att M aldrig skulle samarbeta, samtala, samverka eller samregera med Sverigedemokraterna.
"En så snabb förflyttning saknar motstycke i svensk politik", skriver Löfven.
Statsministern påpekar också att Kristerssons svar i intervju sker bara någon dag efter att han starkt tagit avstånd från ett uttalande av SD:s partisekreterare Richard Jomshofs om att islam är en avskyvärd religion.
Löfven tycker att Jomshofs uttalande inte verkar ha fått några konsekvenser för M:s syn på SD och att Kristerssons avståndstagande inte betydde något. Statsministern kallar avståndstagandet för "blott läpparnas bekännelse".
"Vem vågar då lita på att Ulf Kristersson aldrig kommer erbjuda Richard Jomshof eller andra sverigedemokrater en plats i en framtida regering?" skriver Löfven på Facebook.
Flera S-attacker
Löfven har de senaste veckorna gjort liknande utspel mot Kristersson både i intervjuer och på Facebook. Där har han varnat för att SD kommer att få stort inflytande över en M-ledd regering. Även andra S-ministrar har stämt in i kritiken mot Kristersson.
Formerna för ett samarbete mellan en M-ledd borgerlig regering och SD är en het fråga, inte minst för Liberalerna. De ska i slutet av mars på ett partiråd ta ställning till förutsättningarna för att kunna ingå i en borgerlig regering eller stödja en sådan regering.
Särskilt viktigt är hur en M-ledd regering ska få stöd för sin budget. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch tror att det går att hitta samarbetsformer för att få SD:s stöd för budgeten, utan ett helomfattande budgetsamarbete. Hon uppger i Ekots lördagsintervju att hon tror att det viktiga är att SD känner sig säkra på att få igenom tillräckligt av sina frågor på för dem viktiga områden, som rättspolitiken.
– Men de måste vara en politik som vi alla kan stå för. Jag tror att de förutsättningarna finns, säger Busch i intervjun.
Hon tror inte på att släppa in politiska tjänstemän från SD i regeringskansliet.
– Jag har inte hört något sådant önskemål och ser inte behovet i dagsläget heller, säger Busch i Ekots lördagsintervju.
TEXT: Peter Wallberg/TT