Facebook noscript imageM: MP-minister klarar inte sitt uppdrag
Politik
M: MP-minister klarar inte sitt uppdrag
Hållbar investering eller inte?
Foto: Torstein Bøe/NTB
Hållbar investering eller inte? Foto: Torstein Bøe/NTB

EU-kommissionen kan komma att utelämna skog och vattenkraft från att klassificeras som gröna och hållbara för investerare.

Ulf Kristersson kräver att regeringen agerar kraftfullt.

Moderaterna kräver att statsminister Stefan Löfven (S) slår näven i bordet för skogen och skogsbruk som hållbara investeringar när han möter EU-kommissionens vice ordförande.

Det är rimligen en av de sista chanserna, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Han måste inskärpa att det här går inte, säger Kristersson om det förslag som EU-kommissionen presenterade förra året över vilka sektorer och energislag som ska klassas som gröna och hållbara för investerare.

Han vill också att statsministern flyttar ansvaret för frågan om den så kallade taxonomin i regeringen.

Byt från MP-minister

Mitt konkreta krav nu är att den flyttas från Miljöpartiets minister till någon annan i regeringen, säger Kristersson.

Det finns inget som tyder på att regeringen har agerat kraftfullt för att stoppa de värsta delarna i förslaget, hävdar han.

Det är finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) som har frågan. Vid regeringsombildningen för en dryg månad sedan tog hon över den efter partikollegan Per Bolund.

Enligt Löfvens medarbetare är frågan om skogen och dess roll i den gröna omställningen det främsta ämnet när han möter kommissionären Frans Timmermans på onsdagen. Timmermans ansvarar för arbetet med EU:s omställning.

Ett modifierat förslag för taxonomin väntas från kommissionen till medlemsländerna den 24 mars. Planen är att Timmermans och hans kollegor ska sätta ner foten slutligt någon gång i april.

Frågan är av stor betydelse för svensk ekonomi eftersom skog och skogsindustri och bioenergi har en så stor roll.

Regeringen kritisk

Även den svenska regeringen har varit kritisk mot förslaget. Per Bolund sade till TT före jul att det hade stora brister och kunde försvåra den svenska klimatomställningen. Det rörde främst synen på skogen och vad som krävs för att svenska vattenkraftverk byggda för länge sedan ska möta hållbarhetskrav som EU-kommissionen riktat in sig på.

Skillnaden mellan att klassas som grön, mindre grön eller inte alls, som investeringsobjekt i den så kallade taxonomin, kan få stor betydelse för var till exempel fondförvaltare styr sina pengar. Kreditvillkoren blir bättre och räntorna lägre för grönklassade objekt.

Förslaget syftar till att leda investeringar till projekt och sektorer som hjälper klimatomställning och att uppfylla målen i Parisavtalet.

Varit passiv

Men M och flera andra partier i riksdagen, Svenskt Näringsliv och en rad energibolag, inklusive statliga Vattenfall, har kritiserat regeringen för att ha varit passiv när EU-kommissionen arbetat fram sitt förslag. Kristersson och andra kritiker anser att kommissionen har fel ingång och att regeringen inte har förmått den att tänka om.

Synsättet att skog och vattenkraft inte är en del i omställningen är helt fel, säger Kristersson när han ger sin bild av hur han uppfattar hur kommissionen ser på skogen och dess roll.

TEXT: Lars Larsson/TT

 

Fakta: Hållbara investeringar

EU har satt mål för energi och klimat till 2030 och siktar på en klimatneutral union 2050.

Ett medel för att nå målen är taxonomin, ett klassningssystem för hållbara investeringar.

Det ska hjälpa och styra investerare att satsa i miljö- och klimatmässigt hållbara projekt.

Ramverket trädde i kraft i somras. Sedan dess pågår arbete med kriterier för och krav på investeringar för att de ska kunna listas som gröna.

Det handlar bland annat om krav på vattenkraft och bioenergi och indirekt hur skog får användas.

Källa: EU-kommissionen

TEXT: TT

TT Nyheter