Facebook noscript imageM och L i Malmö beviljar islamistkopplade Ibn Rushd bidrag
Nyheter
M och L i Malmö beviljar islamistkopplade Ibn Rushd bidrag
Roko Kursar (L) och Håkan Fäldt (M). Foto: Johan Nilsson/TT/ och Pressbild
Roko Kursar (L) och Håkan Fäldt (M). Foto: Johan Nilsson/TT/ och Pressbild

Flera toppolitiker på riksnivå från Moderaterna och Liberalerna har tidigare kritiserat skandalomsusade studieförbundet Ibn Rushd. Samtidigt beviljar M och L – tillsammans med Socialdemokraterna – Ibn Rushd 100 000 kronor för att genomföra den årliga Eidfestivalen i vår.

På ett sammanträde för Malmös kommunstyrelses arbetsutskott den 20 december beviljades studieförbundet Ibn Rushd 100 000 kronor för att arrangera Eid-festivalen 2022. I arbetsutskottet sitter Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Roko Kursar (L), och Håkan Fäldt (M).

Ambitionen med festivalen är enligt arrangören ”att stärka integration och känsla av samhörighet där alla kan delta”.

Studieförbundet har tidigare beviljats skattepengar för firandet av den muslimska högtiden Eid som är en avslutning på fastemånaden Ramadan.

Festivalen ställdes in både 2020 och 2021 på grund av covid, men fick ekonomiskt stöd på 200 000 kronor av Malmö stad 2020 trots att festivalen blev inställd. Istället valde arrangören att hålla en digital variant där biståndsorganisationen Islamic Relief deltog.

Ibn Rushd som granskats för sina kopplingar till den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet har vid upprepade tillfällen bjudit in talare som torgfört antisemitiska och homofoba idéer. De har även bjudit in talare som uppmanat till jihad i Syrien.

På riksnivå har både Moderaterna och Liberalerna varit starkt kritiska till att bevilja Ibn Rushd skattemedel.

Bland annat har riksdagsledamoten Gulan Avci (L) hyllat Göteborgs stad för att bidrag till Ibn Rushd stoppades.

Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) har twittrat om att Vänsterpartiets och Miljöpartiets ”gullande med rörelser som har kopplingar till Muslimska brödraskapet är farligt” sedan en vänsterpartist tagit ställning för att Ibn Rushd borde få bidrag.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell har i en debattartikel i Aftonbladet kritiserat Socialdemokraterna för kopplingar till ”islamistisk extremism”.

”Nu måste [Socialdemokraterna] klippa banden till islamisterna om deras arbete mot extremism ska kunna tas på allvar”, skrev Johan Forssell i maj förra året.

I debattartikeln pekar Forssell ut Ibn Rushd.

”Det har bland annat visat sig att Ibn Rushd har ideologiska kopplingar till Muslimska brödraskapet samt att det bjudits in föreläsare som torgfört demokratifientliga och antisemitiska åsikter”, konstaterar Forssell.

Bulletin har sökt Viktor Wärnick, riksdagsledamot samt kulturpolitisk talesperson för Moderaterna, för att fråga hur det kommer sig att man beviljar Ibn Rushd i Malmö bidrag.

Bulletin har även sökt Roko Kursar (L), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.