Moderaterna menar att regeringens förslag till ny migrationslag kommer att öka invandringen och anklagar regeringspartierna för att ha glömt flyktingkrisen 2015.
– Om det inte går att stoppa nu så kommer vi naturligtvis så fort vi har en ny borgerlig regering att behöva göra ett omtag, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.
Under torsdagen presenterade regeringen den lagrådsremiss som ska ligga till grund för en proposition om Sveriges framtida migrationspolitik. Regeringspartierna har länge varit oense på flera punkter inom migrationspolitiken och propositionen kommer att bli försenad.
Läs även: S och MP överens om humanitär skyddsgrund
Maria Malmer Stengard riktar stark kritik mot förslaget, som hon menar kommer att öka invandringen till Sverige i ett läge där den borde minska.
– Det är ju bedrövligt. Nu får vi ju svart på vitt att Socialdemokraterna och regeringen vill öka invandringen när den i stället skulle behöva minska drastiskt under lång tid framöver. Det är som att man redan har glömt den situation vi befann oss i så sent som 2015, säger hon.
Redan i konsekvensanalysen av migrationskommitténs ursprungliga förslag skulle invandringen till Sverige ha varit oförändrad, påpekar hon.
— Och det skulle innebära att vi fortfarande låg på plats sex i EU både sett till andel och antal. Sedan dess har regeringen presenterat en rad uppluckringar av det förslaget, som samtliga syftar till att öka invandringen till Sverige.
För Miljöpartiet har en särskilt viktig fråga varit en ny skyddsgrund för människor med särskilt ömmande skäl, som man ser som en undantagsbestämmelse som kan användas för att undvika orimliga konsekvenser.
Moderaterna menar däremot att en sådan skyddsgrund inte bara kommer att användas i undantagsfall, och hänvisar bland annat till Migrationsverkets remissvar. Formuleringen om ömmande skäl är en den mest generösa av sitt slag någonsin och kommer göra att fler personer söker sig hit, hävdar man.
– Sedan har man också gått fram med fler undantag från försörjningskrav för anhöriga. Det leder också till att fler söker sig hit. Och man har slopat språkkravet och kravet på kunskap om det svenska samhället för permanenta uppehållstillstånd.
I riksdagen kommer Moderaterna att rösta för de förslag som partiet redan stödjer, som till exempel att uppehållstillstånd som huvudregel ska vara tillfälliga. Man kommer även analysera möjligheterna att samla en majoritet för det partiet anser vara en stramare migrationspolitik.
– Det kommer behövas en rad andra förändringar. Och om det inte går att stoppa nu så kommer vi naturligtvis så fort vi har en ny borgerlig regering att behöva göra ett omtag och få på plats en annan migrationslagstiftning, säger Maria Malmer Stenergard.
TEXT: Sören Billing
soren.billing@bulletin.nu