Kommunalrådet Oliver Rosengren (M) i Växjö, tycker att höjd vårdavgift för ovaccinerade kan övervägas som ”ett incitament för ansvar”. Han öppnar även för att feta människor och rökare ska kunna få höjda vårdavgifter.
”Min grundinställning är att människor bör få göra ”dåliga saker”, men inte tvinga andra betala för det”, skriver Rosengren – som kandiderar till riksdagen – på Twitter.
Oliver Rosengren är kommunalråd i Växjö och kandiderar till riksdagen i valet 2022. Tidigare i år beslutade Moderaterna i Kronoberg enhälligt att han skulle toppa partiets riksdagslista.
Nu gör Oliver Rosengren ett utspel om sjukvårdspolitik. I en serie inlägg på Twitter öppnar han för att personer som inte vaccinerat sig mot covid-19 ska få betala en högre vårdavgift, något Samnytt var först att uppmärksamma.
En höjd vårdavgift skulle fungera som ”incitament för ansvar”, skriver Rosengren.
Måttet som borde avgöra restriktionernas omfattning i detta skedet av pandemin är allvarlig sjukdom och död bland fullvaccinerade.
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) December 23, 2021
Utöver vaccinpass kan höjd vårdavgift för ovaccinerade som drabbas av covid-19 övervägas som incitament för ansvar (isolering eller vaccination).
Får mothugg av partikollega
Partikollegan, riksdagsledamoten Jan Ericson är skeptisk och kallar Rosengrens förslag för en ”märklig inställning” och undrar på vilka övriga områden som Rosengren vill ha höjda vårdavgifter.
Oliver Rosengren svarar att både feta personer och rökare kan övervägas när det gäller höjda vårdavgifter.
Fetma, rökning osv. är alla tänkbara. Det avgörande är att det är 1) påverkansbart, 2) valet medför vedertagen risk och 3) det går att fastställa riskbeteende.
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) December 23, 2021
Min grundinställning är att människor bör få göra ”dåliga saker”, men inte tvinga andra betala för det.
Jan Ericson invänder att man isåfall rent logiskt bör differentiera allt i samhället. Det behöver man inte, förklarar Oliver Rosengren.
Sjukvården är lite enklare att avgränsa. Det kan man ju bestämma att nöja sig med.
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) December 23, 2021
”Sossemoderat”
Kritiken har inte låtit vänta på sig och kommer från både höger och vänster.
”Du är en tvättäkta sossemoderat”, skriver Johan Varland, styrelseledamot i Medborgerlig Samling.
Socialdemokraten Calle Fridén raljerar över Rosengrens tweet och jämför med personer som bryter benet i skidbacken eller invalidiseras när de spelar innebandy och de inte skulle få gratis vård eftersom att det är medvetna val.
En annan användare citerar en filmreplik för att betygssätta Rosengren.
Att påverka sina genetiska anlag lär bli en intressant övning. Förmodar dock att Oliver Rosengren ser det som oproblematiskt att försöka framdriva sådant.
— π (@slutreplik) December 24, 2021
Citerar härmed en känd filmreplik: ”Never go full retard.” https://t.co/xnVFiiYKVl
Josefin Utas, som bevakar myndighetskostnader hos organisationen Skattebetalarna under titeln Slöseriombudsmannen, är skeptisk till att Oliver Rosengren kommer att få gehör för sina idéer.
Högre skatt för överviktiga? Eller inte lika stor rätt till offentligt finansierad sjukvård för dem…? pic.twitter.com/U8NA6fANKf
— Josefin Utas (@JosefinUtas) December 23, 2021
Användaren Per Laber, som definierar sig som konservativ och libertarian – det vill säga politiskt till höger – är mycket kritisk.
”Vad sägs om korkade, människofientliga och fascistoida Moderater, vad skall vi göra med dem? Ge mig mina skattepengar tillbaka, så löser jag det på egen hand. Men så länge ni stöder samhällskontraktet med en massiv välfärd och höga skatter, så får ni stå ut med konsekvenserna”, skriver han.
Rosengren förtydligar
Någon dag senare förtydligar Oliver Rosengren i en serie uppföljande tweets.
”Så länge skadan av en handling bara drabbar en själv, bör förbud undvikas enligt mig. Människor bör vara fria att fatta även – i någon slags common sense – dåliga eller dumma beslut”, skriver han.
Rosengren menar att man inte ska tvinga människor att vaccineras men att de ska få betala höjda vårdavgifter om de behöver vård. Det samma gäller rökare.
”Jag vill att du ska få röka, men du ska inte kunna tvinga de som inte röker att betala för din extra vård”, skriver Rosengren.
Oliver Rosengren skriver sen att han stolt står för att han anser ”att det ska bli skillnad för människor, baserat på handlingar och val”.
Jag står stolt för att jag anser att det ska bli skillnad för människor, baserat på handlingar och val.
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) December 25, 2021
Den som sliter på arbetet, reder sig själv, sköter om sin hälsa och på andra sätt strävar efter att inte bidra med ett högt utgiftstryck borde premieras med lägre skatt.
Han följer upp sin tweet:
”Den som inte gör detta och där det beteendet leder till ett vårdbehov kan gott betala 150 kronor extra i en förhöjd vårdavgift.”
”Inte för att det skulle finnas något slags statligt rättesnöre för renlevnad, utan helt enkelt för att ens val gör att man kostar mer för alla andra”, avslutar Oliver Rosengren.
Bulletin har ställt några frågor till Oliver Rosengren via mejl.
Hur ska man mäta fetma? Det vanligaste sättet, BMI, gör att väldigt muskulösa personer kan klassas som feta. Hur gör man med vårdavgifter för dem?
”[Det är] mer effektivt att premiera motion, exempelvis med ett RUT-liknande avdrag för friskvård”, svarar Oliver Rosengren.
Om man väljer att utsätta sig för en högriskaktivitet, som exempelvis ishockey (antalet hjärnskakningar är onormalt högt), ska man få högre vårdavgift då? Om inte, varför inte då?
”Man behöver göra avgränsningar där det är tydliga orsakssamband. Det är möjligt att idrottsskador kan vara det. Men min idé om att ha en höjd vårdavgift i vissa sammanhang gör inte anspråk på att vara heltäckande.”