Beskedet att Ungerns konservativa regeringsparti Fidesz lämnar EPP kommer sedan kristdemokratiskt konservativa EPP på onsdagen röstat igenom nya regler, vilket skulle öppnat för tuffare åtgärder gentemot Fidesz.
Redan före omröstningen hälsade Fideszledamoten Tamas Deutsch via sms till nyhetsbyrån Reuters att det vore ”oacceptabelt” om de nya reglerna begränsar Fidesz-ledamöternas rättigheter. När omröstningen sedan var klar kom beskedet om tack och adjö.
Gott så, tycker svenske ledamoten Tomas Tobé (M), vars parti också ingår i EPP, tillsammans med KD.
– Moderaterna har ju arbetat en lång tid för att ungerska Fidesz ska lämna vår partifamilj. Viktor Orbán går i en auktoritär riktning där han underminerar rättsstaten, oberoende media och det kan vi inte acceptera, säger Tobé till TT.
Mångårig strid inom EPP
Striden om Fidesz inom EPP har pågått i flera år, då kritiken vuxit mot hur Orbán och hans regering styrt på hemmaplan. Samtidigt har det funnits en oro för att kasta ut partiet.
– Under en lång tid fanns ju starka förhoppningar om att Viktor Orbán skulle gå åt rätt håll genom att vi behöll honom i vår partigrupp. Men det finns ju ingenting som talar för det i dagsläget. Jag tycker det är viktigt att Ungern blir kvar i EU och att vi ska kunna samarbeta. Men vår partigrupp måste ju vara glasklar kring våra värderingar – och de är inte desamma som Viktor Orbáns, säger Tobé.
Avhoppet innebär att EPP tappar 13 av sina ledamöter. Partigruppen kommer ändå att vara fortsatt klart störst i EU-parlamentet, med 174 ledamöter jämfört med 145 för socialdemokratiska S&D.
Till SD-grupp?
Vad Fidesz kommer att göra är ännu inte klart, även om det har gissats att partiet kommer att söka sig till den mer EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR, där bland andra SD och det polska regeringspartiet Lag och rättvisa sitter.
I EPP finns i alla fall inte längre någon plats.
– Jag tror att alla partigrupper måste vara beredda på att man kan ha olika åsikter och vid olika tillfällen kan det finnas stora problem i relationen, men i det här fallet har det pågått under för lång tid och det är för många gränser som har passerats, säger Tomas Tobé.
TEXT: Wiktor Nummelin/TT