Det kravet framför Sveriges Domareförbund i en debattartikel i Dagens Nyheter. Moderaterna ansluter sig till kravet.
Ordförande i förbundet, lagman Björn Lindén, pekar på det amerikanska valet och vikten av oberoende domstolar som kan stå emot påtryckningar.
Många länder har oavhängiga domarråd som ansvarar för domstolsadministrationen. I Sverige har den statliga myndigheten Domstolsverket, som lyder under regeringen, den rollen.
Riskabel konstruktion
”Det är en riskabel konstruktion. Skyddet för rättsstaten och domarnas oavhängighet är svagt. Domstolverket bestämmer lön för nyutnämnda domare och domstolschefer och kan därigenom påverka individuella domares löner”, skriver Björn Lindén.
I stället för Domstolsverket bör ett oberoende domarråd, som består av domare, styra över sin egen administration.
Riksdagen har redan uppmärksammat riskerna med Domstolsverkets ställning, och grundlagskommittén som tillsattes förra året ska se över verkets roll och om någon variant av domarråd kan vara aktuell.
Tydligare krav
Moderaterna anser att det inte räcker utan vill ha ett tydligare uppdrag för grundlagskommittén.
– Vi vill att regeringen ger ett tilläggsdirektiv till grundlagskommittén med ett tydligt uppdrag att ett fristående domarråd ska inrättas, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer (M) till TT.
Enligt Moderaterna är direktiven till grundlagskommittén i dag för vaga. Exakt hur ett domarråd ska utformas är inte det avgörande, enligt Gunnar Strömmer.
– Det viktiga är att myndighetsstrukturen leds av ett organ som är oberoende av regeringskansliet, säger han.
TEXT: Owe Nilsson/TT