Moderaterna vill backa från migrationsöverenskommelsen 2015 mellan regeringen och de borgerliga partierna. Antalet kvotflyktingar måste ner kraftigt, anser partiet.
– Vi bör backa Sveriges mottagande till det som gällde före migrationsöverenskommelsen, till 1 900 personer. Och vi ska ställa krav på integrationsförmåga och prioritering av flickor på dem vi tar emot, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard till TT.
Kvotflyktingar är personer som väljs ut på plats, ofta i flyktingläger utanför det egna hemlandet, av FN:s flyktingorgan UNHCR för det som kallas vidarebosättning. Genom UNHCR:s avtal med ett 30-tal länder kan personerna sedan under ordnade former tas emot där.
– Det här är ju ofta de mest utsatta människorna, men vi kan inte från Sveriges sida fortsätta att sticka ut jämfört med andra länder. I princip alla andra ställer någon form av integrationskrav, det är rimligt att Sverige gör det också, säger Maria Malmer Stenergard.
Partiet anser att så länge Sverige inte har ett volymmål för det totala antalet asylinvandrare så måste antalet kvotflyktingar minska.
Liberalerna vill ha fortsatt hög kvot
Liberalerna tycker däremot att det är fel att dra ned på målet för antalet kvotflyktingar.
– Man ska inte använda kvotflyktingar som någon sorts regulator i migrationssystemet. Det här handlar om personer med stora skyddsbehov som vi lyfter hit från flyktingläger, säger L:s migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm.
– Det är viktigt att Sverige har ett ambitiöst mottagande av kvotflyktingar.
Men M anser att regeringens invandringspolitik inte är hållbar och pekar på att Sverige tar emot flest kvotflyktingar efter USA, samtidigt som man driver fram lättnader för ensamkommande som studerar på gymnasiet och en ny humanitär skyddsgrund.
Skulle höjas till 5 000
Regeringen vill också att Sverige tar emot 6 400 kvotflyktingar i år, eftersom 1 400 från förra årets kvot inte kunde överföras till Sverige på grund av pandemin.
I migrationsöverenskommelsen mellan S, MP, M, KD, L och C i oktober 2015 handlade en av punkterna om kvotflyktingar. Man kom överens om att mottagandet av kvotflyktingar skulle höjas, från dåvarande 1 900 per år till 5 000.
I överenskommelsen sades:
"Mottagande av kvotflyktingar utgör en laglig och trygg väg till Sverige och skulle också vara ett sätt att visa solidaritet med överbelastade länder i konflikters närområde".
M vill att Sveriges migrationspolitik styrs av ett volymmål och att Sverige på sikt ska övergå till att ta emot enbart kvotflyktingar.
TEXT: Lars Larsson/TT
Artikeln har uppdaterats efter att TT har kompletterat med intervjuer.