Facebook noscript imageMagdalena Andersson: El-Haj stannar i partiet
Politik
Magdalena Andersson: El-Haj stannar i partiet
Foto: Henrik Montgomery/Fredrik Sandberg/TT
Foto: Henrik Montgomery/Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraten Jamal El-Haj tvingades ta en timeout från utrikesutskottet efter det uppdagats att han deltagit i en palestinsk konferens i Malmö. Konferensen har kritiserats för sin koppling till terrororganisationen Hamas, vilket innebar att Socialdemokraterna rekommenderade El-Haj att inte delta - något han uppenbart ignorerade.

I SVT:s Agenda fick ställdes Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson till svars för varför man valt att ge partikollegan Jamal El-Haj en timeout efter att denne deltagit i och haft hedersplats på en palestinsk konferens med kopplingar till den terrorstämplade organisationen Hamas.

Tidigare hade rikspolitiker från både Vänsterpartiet och Miljöpartiet meddelat att de skulle delta, men drog sig ur när de fick kännedom om kopplingen. Även Socialdemokraterna rekommenderade El-Haj att inte delta.

– Det uppkom frågetecken kring konferensen kort inpå att den skulle starta, då var vår rekommendation att inte delta, säger Magdalena Andersson i Agenda.

Efter det uppdagats att El-Haj deltagit beslutade partiet att El-Haj skulle ta en timeout från utrikesutskottet. Magdalena Andersson är tveksam till om det var rätt beslut eller inte.

– Eftersom vi tar så allvarligt på terrorism använder vi oss här av försiktighetsprincipen. Man kan diskutera om vi tagit rätt beslut eller inte. Men det finns ingen tvekan om att han tagit avstånd från Hamas.

Kritik från judiska organisationer

Via sin Facebook-sida beklagar sig El-Haj över Socialdemokraternas beslut.

”Jag beklagar att mitt parti väljer att vika sig för trycket utifrån. Försöken att sammankoppla och likställa mig med den terrorstämplade organisationen Hamas är verklighetsfrånvända”, skrev han på Facebook efter partiets beslut.

Nina Tojzner, generalsekreterare i Judiska ungdomsförbundet, anser att Jamal El-Haj borde uteslutas från Socialdemokraterna.

– Vi tycker att han legitimerar en terroristorganisation genom att delta i den här konferensen, säger hon till SVT.

Tidigare har även Judiska centralrådet tillsammans Judiska ungdomsförbundet vänt sig till S-riksdagsgruppens ledare Lena Hallengren men en önskan om dialog om det inträffade.

I det öppna brevet skriver de bland annat att det sänder ”
djupt olyckliga signaler om en folkvald politikers deltagande i en konferens – där ordföranden är aktiv i en terrororganisation med stadgar genomsyrade av judehat – på något vis skulle tolereras.”

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu