Facebook noscript imageSkogkär: För Socialdemokraterna är tjuvfiske värre än samröre med Hamas
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: För Socialdemokraterna är tjuvfiske värre än samröre med Hamas
Jamal El Haj och Amin Abu Rashid. Foto: Skärmavbild från konferensens livesändning på Youtube.
Jamal El Haj och Amin Abu Rashid. Foto: Skärmavbild från konferensens livesändning på Youtube.

En symbolisk smäll på fingrarna från partiet. Det blev följden för den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal El Haj efter att han medverkat på den Hamaskopplade palestinska konferensen i Malmö i lördags.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, kom med beskedet på onsdagen. Jamal El Haj får ta en paus från sina uppdrag som suppleant i utrikesutskottet, trafikutskottet och riksdagens OSSE-delegation resten av året.

“Det utfärdades en avrådan från att delta och han valde att delta. För mig som gruppledare är det viktigt att det får konsekvenser”, säger Hallengren till nyhetsbyrån TT.

Från början skulle sex riksdagsledamöter från S, MP och V medverka vid konferensen. Fem drog sig ur sedan det framkommit att konferensens ordförande, Amin Abu Rashid, pekats ut som en ledande europeisk företrädare för terrorgruppen Hamas, som kontrollerar Gaza. Men El Haj deltog. Trots “avrådan” från partiet.

Efter att Bulletin avslöjat att en lokal moderat förtroendevald deltog på den omtalade Palestinakonferensen i Malmö i lördags, fick denne lämna sina politiska uppdrag. Jamal El Haj sitter kvar.

En förklaring kan vara att El Haj är ett tungt namn hos en stor, arabisktalande väljargrupp som Socialdemokraterna vill hålla sig väl med.

El Haj kom in i riksdagen som ersättare 2016. I valet 2018 var han den klart mest personkryssade i sitt parti i valkretsen Malmö kommun, med 3 360 röster. I senaste valet gick det sämre, men med 1 417 kryss var El Haj ändå den socialdemokrat som fick näst flest personröster i valkretsen Malmö kommun och den femte mest kryssade S-politikern i samtliga fyra skånska riksdagsvalkretsar.

Att El Haj fick betydligt färre personröster 2022 skulle delvis kunna förklaras av att ett nytt parti gjorde entré, Nyans. Detta partis frontman, Mikail Yüksel, fick drygt 1 000 personröster i samma valkrets som El Haj.

I riksdagsarbetet gör El Haj inte mycket väsen av sig. Han är – för att låna ett begrepp från brittisk politik – en typisk back-bencher, en obemärkt ledamot utan viktigare uppdrag. Men med sin medverkan på konferensen i Malmö, sida vid sida med Amin Abu Rashid, fick El Haj sina femton minuter av berömmelse.

Läs även: Hjort: Varför är inte El Haj redan utesluten?

Att den ovan nämnde Amin Abu Rashid knyts till Hamas beror framför allt på den roll han spelade som en av arrangörerna av den så kallade Frihetsflottan som med sina fartyg försökte bryta Israels sjöblockad mot Gaza.

Från svensk sida bidrog föreningen Ship to Gaza med en båt. Frihetsflottan framställdes som en solidaritetshandling med den palestinska befolkningen i Gaza, en konvoj avsedd att föra in humanitär hjälp till ett belägrat folk. I grunden var syftet politiskt och snarare en hjälpande hand till Gazas herrar, terrorgruppen Hamas.

En lång rad framträdande Socialdemokrater stödde Ship to Gaza. I en debattartikel i Svenska Dagbladet (26/6 2011) där Hamas inte ens nämns, pekas Israels blockad – inte Hamas återkommande raketterror mot Israel – ut som illegal, inhuman och destruktiv och roten till allt ont. Artikeln är undertecknad av tidigare socialdemokratiska ministrar som Georg Andersson, Thomas Bodström och Pierre Schori, liksom av riksdagsledamöterna Peter Hultqvist och Veronika Palm.

El Hajs syn på den israelisk-palestinska konflikten är således knappast något som sticker ut i partiet, och definitivt inte bland socialdemokratin i Malmö, där arvet efter Ilmar Reepalu (S) lever.

Reepalu, under ett par decennier stadens starke man, gjorde Malmö till en antisemitisk visa även internationellt genom uttalanden om att stadens judar för sitt eget bästa borde ta avstånd från Israel och med konspirationsteorier om att Sverigedemokraterna “infiltrerat den judiska församlingen för att på så vis driva sitt muslimhat”.

Detta kommenterade dåvarande partiledaren Stefan Löfven på följande överslätande sätt:

“Ilmar har exempelvis också i skrivelser till Israels ambassadör varit väldig tydlig med avståndstagande från antisemitism och det är den sidan jag väljer att tolka som Ilmar Reepalus värderingar.”

Att El Haj nu tillfälligt får lämna sina suppleantuppdrag i riksdagen kallar partiordföranden Magdalena Andersson (S) enligt Ekot för en ”väl avvägd åtgärd”. Med onsdagens lilla tillrättavisning är tanken förstås att uppståndelsen ska lägga sig, och frågan glömmas bort.

För i Socialdemokraternas värld finns betydligt allvarligare saker än att umgås med företrädare för judehatande terrorgrupper – till exempel att tjuvfiska ål.

Läs även: Skogkär: Antisemitismen inom S är långt mer än ett skånskt problem

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu