Facebook noscript imageMagdalena Andersson i blåsväder: ”Idag delar hon Hamaspropaganda”
Politik
Magdalena Andersson i blåsväder: ”Idag delar hon Hamaspropaganda”
Magdalena Anderssons inlägg på X har lett till diskussion. Foto: Henrik Montgomery/TT/X
Magdalena Anderssons inlägg på X har lett till diskussion. Foto: Henrik Montgomery/TT/X

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har hamnat i blåsväder för ett inlägg på X efter att Hamas spridit uppgifter om att Israel bombat sjukhuset i Gaza. Israel ”har en skyldighet att skydda civila”, skrev Andersson som nu anklagas för att sprida Hamaspropaganda och rena lögner.

På tisdagen uppmanade Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson alla att dämpa tonläget när hon gästade SVT:s Morgonstudion.

Senare samma dag på kvällen skrev Magdalena Andersson en kommentar efter att det framkommit uppgifter om att ett sjukhus i Gaza hade blivit träffat av raketer eller bomber.

Islamiska terrororganisationen Hamas spred omgående uppgiften att 500 hade dött och att det var israeliska armén, IDF, som låg bakom.

”Fruktansvärda bilder från sjukhuset i Gaza. Israel har en rätt att försvara sig men också en skyldighet att skydda civila. Den skyldigheten måste efterlevas. Civila palestinier ska inte straffas för Hamas terroristhandlingar”, kommenterade Magdalena Andersson på X.

Den israeliska armén, IDF, gick några timmar senare ut med uppgiften om att det var Palestinska Islamiska Jihad, PIJ, som ansvariga och att det handlade om en raket som troligtvis flygit ur kurs och träffat sjukhuset. Israel har därefter presenterat olika bevis i form av drönarfilmer, ”före- och efter”-bilder och filmer som sägs visa raketen.

Hot mot demokratin

Nu får Magdalena Andersson stenhård kritik och anklagas för att sprida Hamaspropaganda av bland annat riksdagsledamoten Oliver Rosengren (M).

”Idag delar hon Hamas-propaganda (!)”, skriver Rosengren.

Skribenten Susanna Birgersson – som skriver för bland andra Expressen – pekar ut Magdalena Andersson som ett hot mot demokratin.

”Politiker som vill få oss att acceptera uppenbara lögner är ett hot mot demokratin”, skriver Susanna Birgersson.

Förre moderate riksdagsledamoten och numera Expressenmedarbetaren Hanif Bali kommenterar ”Källa: Jamal El-Haj”. En raljant passning till Magdalena Anderssons partikamrat Jamal El-Haj som synts i besvärande sammanhang med kopplingar till terrororganisationen Hamas.

I ett uppföljande inlägg postar Hanif Bali en bild från ett inlägg där Jamal El-Haj sprider felaktig information om samma händelse.

Långt inlägg från Tobias Billström

Även utrikesminister Tobias Billström (M) ansluter sig till kritikerna. I ett inlägg på X skriver han bland annat om att svenska politiker inte ska sprida obekräftad information och med direkt adress Magdalena Andersson.

”Särskilt inte om källan är Hamas”, skriver Billström torrt.

Han nämner vidare hur den judiska minoriteten nu oroas över ökad antisemitism.

”Magdalena Anderssons utspel kan öka spänningarna i Sverige i en tid då vi behöver mindre av polarisering och mer enighet och sammanhållning”, skriver Billström.

Magdalena Andersson har svarat på Tobias Billströms inlägg.

Hon förnekar att hon pekat ut någon som ansvarig.

”Det är beklagligt att du väljer att söka konflikt i det här spända och tragiska läget”, skriver Magdalena Andersson.

Magdalena Anderssons båda inlägg har blivit föremål för X:s egen communitybaserade faktagranskning, där användare kan lägga till kommentarer och länkar för att motverka falsk eller bristfällig information.

Under onsdagen höll IDF en pressträff där man delade med sig av sitt underlag för slutsatsen att det var Palestinska Islamiska Jihad som låg bakom attacken. Bland annat USA har officiellt uttalat genom president Joe Biden att man bedömer IDF:s förklaring som riktig.

Pelle Zackrisson