Flera länder – däribland Polen, baltstaterna och Storbritannien – skickar vapen till Ukraina för att hjälpa till i försvaret mot den ryska invasionen. Även Sverige borde skicka defensiva vapen som skulle kunna slå ut ryska tanks, tycker oppositionen. Men statsminister Magdalena Andersson (S) har hittills sagt nej.
– Sverige har en strikt vapenexportlagstiftning. Att skicka vapen till Ukraina skulle vara ett avsteg från den praxis som vi har i Sverige, försvarade hon sin linje med under en frågestund i riksdagen på torsdagen.
Den ryske presidenten Vladimir Putin beordrade en fullskalig, oprovocerad, invasion av grannlandet Ukraina tidigt på torsdagsmorgonen. Från flera håll gick ryska trupper in i Ukraina, bland annat mot huvudstaden Kiev.
Enligt flera olika säkerhetsexperter kan de ukrainska trupperna göra ett motstånd mot de ryska numerärt, även om man är i underläge. Men vad gäller utbildning och utrustning är den ryska militärmakten överlägsen.
Flera länder – bland annat samtliga tre baltstater, Polen, Storbritannien och USA – har skickat vapen. Danmark och Norge har likt Sverige inte hittills velat ge Ukraina militärt stöd.
Flera oppositionspartier vill att Sverige skickar defensiva vapen till Ukraina.
– Det går till att stödja den ukrainska motståndskraften mot rysk imperalism, sade Charlie Weimers (S), EU-parlamentariker, till Expressen den 16 februari.
– Det är vår moraliska skyldighet, skulle jag säga, sade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till SVT den 22 februari.
Under en frågestund i riksdagen på torsdagen försvarade statsminister Magdalena Andersson (S) sitt beslut att inte skicka militärt stöd till Ukraina.
– [Det är] så att Sverige har en strikt vapenexportlagstiftning. Att skicka vapen till Ukraina skulle vara ett avsteg från den praxis som vi har i Sverige, sade Magdalena Andersson.
Andersson meddelade också att hon efter beskedet om att Ukraina invaderats av Ryssland sagt åt försvarsminister Peter Hultqvist att kontakta Försvarsmakten för att reda på om Sverige kan göra någonting ytterligare för att stödja Ukraina för att stärka landets försvarsmakt.
Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark menade att det inte finns något som stoppar att Sverige skickar defensiva vapen till Ukraina.
– Detta strider inte mot något internationellt åtagande, strider inte mot något embargo och skulle inte strida mot den svenska utrikespolitiska linjen, sade han.
Försvarsminister Peter Hultqvist ville inte säga något om vilken slags hjälp Sverige kan skicka till Ukraina under torsdagens regeringspressträff. Frågan skulle först utredas av regeringen, var beskedet.
– Jag kommer att återkomma med besked när vi är klara med arbetet som pågår i regeringskansliet, sade han till Aftonbladet.
Bulletin har sökt Peter Hultqvist via pressekreterare Toni Eriksson för att få svar på om Sverige kommer att skicka defensiva vapen till Ukraina. Samt om varför regeringen inte redan har fattat ett beslut.