Facebook noscript imageMagnus Ranstorp tar plats i Sidas styrelse: Ska arbeta med spårbarhet och transparens
Politik
Magnus Ranstorp tar plats i Sidas styrelse: Ska arbeta med spårbarhet och transparens
Terrorforskaren Magnus Ranstorp har valts in i Sidas styrelse. Foto: Jessica Gow/TT
Terrorforskaren Magnus Ranstorp har valts in i Sidas styrelse. Foto: Jessica Gow/TT

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är en av de tre som valts in i biståndsmyndigheten Sidas styrelse. Till Bulletin säger han att han ska arbeta med transparens och spårbarhet av olika bistånd.

Utrikesdepartementet har valt ut tre nya styrelseledamöter till biståndsmyndigheten Sida. Två platser i styrelsen har nämligen varit vakanta, samt att Emma Ihres uppdrag har löpt ut.

Den före detta riksdagsledamoten och partisekreteraren i Folkpartiet, Nina Larsson, är en av de som blivit invald. Även Edvard Agrell, som varit politisk sakkunnig i regeringen Reinfeldt och generalsekreterare på Kristdemokratiskt Internationellt Centrum, har blivit vald till ny styrelseledamot.

Får intrycket av att Ranstorp vill stoppa UNRWA

Kanske är det kändaste namnet som tar plats i Sidas styrelse, terrorforskaren Magnus Ranstorp. Han blev bland annat känd för den amerikanska allmänheten efter terrorattentatet mot World Trade Center, då han arbetade som terrorexpert för CNN. I dag kan även många svenskar läsa hans texter i Svenska Dagbladet.

I Svenska Dagbladet, där Ranstorp är kolumnist, skrev han nyligen en uppmärksammad artikel med rubriken ”Det är dags att sätta stopp för UNRWA”. I artikeln, som Ranstorp själv inte valt rubrik till, skriver han om Sidas beslut att stoppa bistånd till UNRWA efter att israelisk militär hittat tunnlar under deras högkvarter i Gaza.

– Det stod ju stoppa UNRWA, då får man ju kanske intrycket att vi inte ska ha det överhuvudtaget, men det är inte det jag menar. Hela frågan jag väckte var om inte UNHCR hade kunnat göra deras arbete i stället, säger Magnus Ranstorp till Bulletin.

Enligt Ranstorp har det funnits stora problem med UNRWA, bland annat hur de bedrivit utbildning. Exempelvis har det rapporterats om hur skolböcker från UNWRA innehållit antisemitism och pro-jihadism.

– Det finns ju uppenbara problem i utbildningsverksamheten som UNRWA har bedrivit. Det visar också komplexiteten av att verka i ett område som kontrolleras av en terrororganisation. Det humanitära biståndet påverkas ju aldrig utan det handlar ju mer om utvecklingsbiståndet och andra grenar och delar av verksamheten, säger Magnus Ranstorp.

Kommer skapa spårbarhet och transparens

Magnus Ranstorp är nöjd över att få arbeta mer med regeringens framtida biståndspolitik som ska gå igenom förändringar. Biståndsminister Johan Forsell (M) presenterade innan årsskiftet att regeringen bland annat beslutat om att biståndet ska användas för att skapa jobb och frihandel. Därmed blir biståndet närmare kopplat till handeln än vad det tidigare varit.

– Jag är öppen och ödmjuk inför den uppgiften och jag ser fram emot det förändringsarbete som sker från regeringen och Johan Forsells sida.

Enligt Ranstorp kommer han kunna bidra med en stor erfarenhet av säkerheten på platser dit Sida skickar bistånd. Dessutom har han enligt sig själv en stor förståelse för vikten av det humanitära biståndet.

– För att se till att bistånd hamnar rätt måste man ha mekanismer som transparens och spårbarhet. Jag tycker också det är viktigt att ha utvärdering i relation till skattemedel som ges till olika aktörer. Att skapa spårbarhet och transparens är väl det som jag har speciell expertis på.

Inga agendor eller låsningar

Trots att Magnus Ranstorp har mångårig erfarenhet av sitt expertisområde och åsikter om biståndspolitiken, så går han inte in i Sida med några förutfattade meningar. Tvärtom säger han att han kommer vara mer inlyssnande under det första året.

– Jag går in med helt öppna perspektiv. Jag har inga agendor eller låsningar och jag är bara en av många styrelsemedlemmar där. Jag går framför allt i första hand in för att vara inlyssnande. Hur går tankegångarna och vad är det för arbete som krävs.

Anton Storm

Anton Storm. Reporter