Ny forskning från Lunds universitet visar att 63 procent av alla våldtäktsdömda har invandrarbakgrund. Studien visar samtidigt att risken att dömas minskar ju längre tid en person bott i Sverige.
Forskarna har kartlagt alla personer som dömts för våldtäkt eller försök till våldtäkt under en tjugoårsperiod. Resultaten visar att personer som kommer till Sverige efter 15 års ålder har mer än sex gånger högre risk att dömas för våldtäkt jämfört med personer födda i Sverige med svenska föräldrar.
Studien visar även att 63 procent av de dömda hade invandrarbakgrund - antingen var de själva födda utomlands eller hade minst en förälder som var född utomlands.
– Om man är född utomlands och kom till Sverige när man var över 15 år så har man betydligt högre risk att dömas för våldtäkt. Risken är 6,25 gånger högre än vad den är för en etnisk svensk. Kommer man till Sverige innan man är 15 år gammal så är risken fortfarande relativt hög, men ganska mycket lägre än om man hade varit över 15 år, säger Ardavan Khoshnood, docent vid Lunds universitet och huvudförfattare bakom studien till Expressen.
Störst risk löper nyanlända som varit i Sverige mindre än fem år. För denna grupp är risken drygt sju gånger högre än för personer med svensk bakgrund.
Integration och värderingar spelar roll
Studien visar att överrepresentationen kvarstår även när forskarna kontrollerat för faktorer som socioekonomisk status, psykisk ohälsa och tidigare brottslighet. Khoshnood menar att kulturskillnader och bristande integration spelar en avgörande roll.
– Vi tolkar det som att det handlar om integration och värderingar eftersom risken minskar ju längre du varit i Sverige. De som varit här längre vet bättre hur det fungerar i Sverige med lagstiftning och värderingar, förklarar Khoshnood.
Efterlyser ny policy
Baserat på studiens resultat förespråkar forskarna nya åtgärder. De efterlyser en nationell handlingsplan med särskilt fokus på utbildning om svenska lagar och värderingar kring sexualbrott för nyanlända.
– Detta måste tas på allvar. Det måste till en nationell plan för hur man ska komma åt problemet. Och vår studie visar att man inte kommer åt det genom att satsa på socioekonomiska faktorer, avslutar Khoshnood.
Studien bygger på tidigare forskning från samma forskargrupp och kompletterar Brås rapport från 2021 om brottslighet bland personer med utländsk bakgrund.