Tusentals personer har kunnat behålla sina uppehållstillstånd på oriktiga grunder och styrning av Migrationsverket från tidigare regeringar har saknats. Det slog Riksrevisionen fast i en uppmärksammad rapport på torsdagen. ”Det här handlar om uppehållstillstånd som antingen aldrig skulle ha delats ut från början, eller som av andra skäl ska återkallas”, kommenterar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).
Riksrevisionens rapport om Migrationsverkets arbete med återkallande av uppehållstillstånd – som omfattar åren 2013-2022 – har slagit ned som en bomb.
Den visar att enbart under 2020 fanns det drygt 13 000 fall där det kunde ifrågasättas om personen borde ha uppehållstillstånd. Den visar också att 9 000 personer fått behålla sina permanenta uppehållstillstånd – trots att de flyttat från Sverige. Lämnar en person Sverige ska Migrationsverket återkalla uppehållstillståndet.
Statliga myndigheter och kommuner har dessutom på grund av de felaktiga uppehållstillstånden enligt Riksrevisionen gjort felaktiga utbetalningar på uppemot 430 miljoner kronor mellan 2013 och 2020.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) skriver i en kommentar att hon delar Riksrevisionens slutsatser och kallar det för ”ett gediget arbete” och att granskningen och kritiken är viktig.
”Mycket av problemen de pekar på är redan känt, och vi har påbörjat ett viktigt arbete för att stärka Migrationsverkets möjligheter att jobba mer effektivt med återkallelse”, skriver Malmer Stenergard.
”Det framkommer tydligt att vi har haft stora brister i arbetet med återkallelse av uppehållstillstånd. Det är också uppenbart att tidigare regering inte har prioriterat återkallelse av uppehållstillstånd över huvud taget, det borde man ha gjort.”
Finns det något som [du] tycker är särskilt allvarligt?
”Det jag tycker sticker ut är just avsaknaden av styrning från tidigare regering. Det här handlar om uppehållstillstånd som antingen aldrig skulle ha delats ut från början, eller som av andra skäl ska återkallas. Något annat som sticker i ögonen är studietillstånden, där Riksrevisionen räknar med att så många som en fjärdedel saknar registrering för någon form av studier i Sverige”, skriver Maria Malmer Stenergard.
Sekretesshinder
Hon lyfter också frågan om sekretesshinder mellan myndigheter. Att Migrationsverket och exempelvis Försäkringskassan har hinder för att dela uppgifter mellan varandra.
”Här krävs förändringar för att återkalla fler felaktiga uppehållstillstånd, och de förändringarna har inletts under vår tid i regeringen”, skriver Malmer Stenergard.
Vad konkret görs för att se till att inga personer som inte ska ha PUT har det?
”Regeringen jobbar mycket aktivt med återkallelse av uppehållstillstånd som getts på fel grund. En av de första sakerna jag gjorde som minister var att ge Migrationsverket i uppdrag att stärka arbetet med återkallelse av uppehållstillstånd. Det har också gett resultat: under första halvåret 2023 återkallade Migrationsverket tre gånger så många uppehållstillstånd som under samma tidsperiod förra året”, skriver Malmer Stenergard.
Hon nämner också att det nu görs en översyn av Utlänningslagen och utlänningsförordningen med uttalat syfte att skärpa reglerna.
”Här ska utredaren bland annat analysera och föreslå hur berörda myndigheter kan få ökad tillgång till information i syfte att möjliggöra fler beslut om att neka och återkalla uppehållstillstånd. Regeringen har också gett Migrationsverket i uppdrag att tillsammans med universitet och högskolor gemensamt genomföra åtgärder som effektiviserar arbetet mot missbruk av uppehållstillstånd för studier”, skriver Malmer Stenergard.