
En 25-årig man blir den förste som döms för överträdelse av vistelseförbud sedan lagen började gälla den 1 februari i år. Han döms till en månads fängelse.
Den 22 februari uppmärksammades 25-åringen av polis i samband med att de skulle kontrollera en annan person i närheten av Rågsveds centrum. Han tog till flykten men fångades av övervakningskameror och kunde identifieras av områdespoliser som var väl bekanta med honom.
25-åringen har flera gånger dömts för narkotikabrott och bedöms tillhöra ett kriminellt nätverk som är aktiva i Rågsved. Han dömdes i januari till tre månaders fängelse för att ha sålt cannabis och kokain utanför en krog i centrum.
Han nekar till att det är han som syns på övervakningsfilmen men vill inte svara på några frågor i polisförhör. Södertörns tingsrätt anser honom överbevisad och dömer honom nu till en månads fängelse för överträdelse av vistelseförbud.
Sedan lagen om vistelseförbud började gälla den 1 februari har flera personer förbjudits att vistas i och runt Rågsveds centrum i södra Stockholm, och flera medier rapporterade i mars att den öppna drogförsäljningen förvunnit och otryggheten minskat i området.
fakta
Lagen om preventiva vistelseförbud
- Lagen innebär att en person kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område om denne medvetet främjar brottslighet som allvarligt kan skada tryggheten eller där det finns risk för användning av skjutvapen eller sprängämnen. Åtgärden kan beslutas utan att personen har dömts för brott.
- Området kan vara exempelvis allmän plats, skolgårdar och i fordon på allmän plats. Ett vistelseförbud får inte avse ett större område än vad som är nödvändigt.
- Även barn över 15 år ska kunna beläggas med vistelseförbud. Ett vistelseförbud ska förses med de begränsningar och undantag som är påkallade med hänsyn till förhållandena i det enskilda fallet.
- Åtgärden gäller högst sex månader i taget och överträdelser ska bestraffas med upp till ett års fängelse.
- Efter anmälan från polisen fattar åklagare beslut om förbudet. Åtgärden kan överklagas till domstol av den som belagts med ett vistelseförbud. Polismyndigheten kan inte överklaga åklagarens beslut.
Källa: Polisen