Facebook noscript imageMånga bedrägerier mot äldre följer samma mönster
Nyheter
Många bedrägerier mot äldre följer samma mönster
Kvinna drar en shoppingvagn, Stockholm. Foto: Fotograferna Holmberg/ TT/
Kvinna drar en shoppingvagn, Stockholm. Foto: Fotograferna Holmberg/ TT/

De senaste veckorna har flera äldre personer i Södermanland och Östergötland blivit utsatta för bedrägerier. De äldre är en mycket sårbar grupp och polisen kan skönja ett mönster i bedrägeriuppläggen. Bulletin listar tips på hur du skyddar dig.

Äldre personer är fortsatt en mycket utsatt grupp för olika typer av bedrägerier. De senaste veckorna har flera äldre personer i Södermanland och Östergötland blivit utsatta, skriver polisen på sin hemsida. Flera av bedrägeriuppläggen följer ett och samma mönster.

Många gånger leder det till fruktansvärda konsekvenser för den drabbade.

Det handlar främst om så kallad vishing där gärningsmannen utger sig för att ringa från till exempel en bank eller ett företag för att förmå den utsatta att använda sitt bankkort eller bank-id. Pengarna på det kapade kontot skickas ofta vidare till någon form av målvakt som sedan tar ut pengarna. Ofta samarbetar bedragarna i grupp.

På senaste tiden har bedragare uppgett att de ringer från Elgiganten. När den drabbade uppger att den inte beställt något blir denne vidarekopplad. Därefter kan bedragarna komma över pengar genom att utge sig för att komma från ”banken”.

Bedragarna kan även luras och säga att man beställt en vara eller att man har oförsäkrade värdesaker. Ofta får man ett sms där det framgår att man beställt något. Undvik att svara på meddelandet om det inte är klart och tydligt vem avsändaren är.

Så här skyddar du dig:

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen

Läs även: EU stämmer Sverige för hantering av vapendirektivet

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu