Covidvaccinen väcker stor nyfikenhet i Sverige och allt fler hör av sig till Läkemedelsverket för att ställa frågor om biverkningar. Men det finns inga indikationer på att det skulle finnas en koppling mellan vaccinen och de inrapporterade okända, misstänkta biverkningarna, enligt en enhetschef på Läkemedelsverket.
– Vissa är oroliga, säger enhetschef Erik Stridh.
Varje dag ringer runt 400 personer till Läkemedelsupplysningen för att ställa frågor om alla möjliga läkemedel, mediciner och vacciner. På senare tid har upplysningstjänsten, som är en del av Läkemedelsverket, lagt alltmer tid på att räta ut frågetecken kring vaccinen mot covid-19.
– Intresset är stort och vi märker att en stor del av frågorna handlar om covidvaccinen, säger Erik Stridh, enhetschef på Läkemedelsupplysningen.
Frågorna skiljer sig åt, men en stor andel går ändå att placera under ett tydligt tema: biverkningar. Läkemedelsverket följer löpande frågan och uppdaterar dagligen nya inrapporterade fall av misstänkta biverkningar. Flera medier har också därefter lyft frågan, vilket avspeglas bland personerna som hör av sig till Läkemedelsupplysningen.
– De har läst om biverkningar, är fundersamma och vill veta mer, säger Erik Stridh.
Inga orsakssamband
Läkemedelsverkets rapporter handlar just om misstänkta biverkningar och symtomen har då alltså inte en konstaterad koppling till vaccinen.
En del av de inrapporterade symtomen klassas som ”okända”, vilket innebär att tidigare studier inte visat något samband mellan symtom och vaccin. Just denna kategori riskerar att bidra till onödig oro eftersom symtomen sannolikt orsakats av något annat än av vaccin, enligt Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.
– Vi ser inga orsakssamband och vi ser inga indikationer på att det skulle finnas en koppling mellan vaccinen och de inrapporterade okända, misstänkta biverkningarna, säger hon.
Svår bedömning
TT: Finns risken att all information motverkar målet att så många som möjligt ska vaccinera sig?
Det är inte en helt lätt bedömning, naturligtvis. Det finns människor som föredrar att få den här informationen och det finns de som inte gör det. Vi har gjort bedömningen att vi tror att alla i förlängningen tjänar på att vi möjliggör den här typen av presentation och transparens.
Hittills har ingen ny information framkommit som förändrar hur Läkemedelsverket ser på de godkända vaccinen.
– Vi gör fortfarande bedömningen att det går som förväntat.
TEXT: Erik Nilsson/TT