Facebook noscript imageMånga våldtäktsmän har invandrarbakgrund
Nyheter
Många våldtäktsmän har invandrarbakgrund
Närmare 60 procent av alla våldtäktsmän hade invandrarbakgrund. 
Foto: Johan Nilsson/TT
Närmare 60 procent av alla våldtäktsmän hade invandrarbakgrund. Foto: Johan Nilsson/TT

Närmare 60 procent av alla våldtäktsmän hade invandrarbakgrund. Det visar en ny omfattande svensk studie. Men vad överrepresentationen beror på kan forskarna inte svara på.

Vi har belagt att det finns en överrepresentation av människor födda i andra länder när det gäller våldtäktsbrott. Nu behövs mer forskning för att se vilka orsaker den här överrepresentationen kan bero på, säger Ardavan Khoshnood, huvudförfattare bakom studien, till Kvällsposten.

Studien är utförd av forskare vid Lunds universitet och publicerad i Forensic Sciences Research. Den har tittat närmare på 3 039 personer som dömts för våldtäkt i Sverige under perioden 2000–2015

Kan ha flera förklaringar

Av dessa var 47,7 procent födda utanför Sverige. Räknar man in även dem som har en utlandsfödd förälder blir andelen 60 procent.

Överrepresentationen kan ha flera förklaringar. En är att det beror på en skevhet i urvalet. Många som blir utsatta för sexualbrott tros inte anmäla det och de dömda våldtäktsmännen skulle med den logiken bara utgöra några få procent av förövarna.

Enligt Brå kan överrepresentationen delvis vara kopplad till anmälningsbenägenhet.

Det kan vara så att man är mer benägen att anmäla något man blivit utsatt för, om brottet utförts av någon man känner sig mer främmande för, och som har låg social status, säger Stina Holmberg, forskningsråd på Brå, till Aftonbladet.

Kan finnas kulturella förklaringar

Men det kan också finnas kulturella förklaringar, enligt Brå.

Det är också tänkbart att invandrare begår mer våldtäkter, utifrån att de kan komma från en kultur där kvinnorna inte beter sig som svenska kvinnor. De får inte festa och dricka alkohol till exempel, och då kan en del killar tolka det som att tjejer som gör det underförstått har sagt ja till sex, säger Stina Holmberg.

Gruppen våldtäktsmän skiljer enligt studien ut sig även på andra sätt. Exempelvis hade en av tre socialbidrag och åtta av tio var tidigare dömda för brott. 16 procent hade någon form av psykisk störning och en av fem missbrukade.

TEXT: Naina Helén Jåma/TT

 

 

TT Nyheter

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!