Facebook noscript imageMångdubblade kostnader för vård av illegala invandrare
Nyheter
Mångdubblade kostnader för vård av illegala invandrare
Sjukhuset i Södertälje. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg/TT
Sjukhuset i Södertälje. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg/TT

Mellan 2014 och 2020 har kostnaderna för vård av illegala invandrare mer än tredubblats i landets tre storstadsregioner. Sedan Alliansen och Miljöpartiets lagändring trädde i kraft 2013 har dessa människor utökad rätt till vård i Sverige.

Antalet illegala invandrare som söker vård ökar och som en följd av det även kostnaderna. Mellan 2014 och 2020 har kostnaden för vården i de tre storstadsregionerna omkring Stockholm, Göteborg och Malmö stigit från 88 miljoner kronor till 270 miljoner kronor per år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

På flyktinghälsan i Malmö pekar Rebecka Berglund ut Migrationsverkets handläggningar och antalet avslag som avgörande då flera som nekas stannar kvar och söker vård i Sverige.

– Jag har märkt av att vi har väldigt många som är papperslösa. Beroende på hur Migrationsverkets regler ser ut för handläggande så varierar det också. Ju fler de ger avslag ju fler blir ju gömda, papperslösa som stannar kvar och söker vård, säger hon till Ekot.

Bakgrunden till att illegala beviljas vård i Sverige är en lagändring som trädde i kraft 2013. Den ger dem rätt till vård som inte kan anstå, vilket innebär icke-akut vård som ändå inte kan vänta. Lagändringen skedde efter en överenskommelse mellan dåvarande Alliansen och Miljöpartiet.

I relation till regionens totala sjukvårdskostnader är kostnaderna för vård av illegala invandare ”försvinnande små”, enligt Skånes ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Gilbert Tribo (L).

– Det svåra är att människor söker för sent, så att det blir svårare sjukdomstillstånd än vad det hade behövt krävas, säger Tribo till Ekot.

Läs även: Lista: Antalet sprängningar i Sverige första halvåret 2021